‘Hoeveel Bijbels denk je dat ik nodig heb?’
Door Corina Nagel-Herweijer
Terwijl ik achter mijn computer wat aan het uitwerken ben, komt mijn zoon naast mij staan. Hij pakt de nieuwe Jongerenbijbel, die hij op de hoek van mijn bureau ziet liggen. Ik reageer enthousiast. ‘Hij is echt mooi geworden he?’ Onze zoon bladert er keurend doorheen. ‘Ja, ziet er op zich wel goed uit.’ Ondertussen zoekt hij druk naar de bladzijdes die ik geschreven heb. ‘Jullie krijgen hem ook als jij en je broer aan het einde van het jaar belijdenis gaan doen.’ Hij kijkt op. ‘Heb ik niet al belachelijk veel Bijbels? Mijn kerkbijbel uit mijn kindertijd, de schoolbijbel, de Bijbel die ik bij het afscheid van de kinderkerk kreeg, de zakbijbel van de NBV21, de Engelse studiebijbel en dan heb ik nog niet eens de kinderbijbels en de Infographic Bijbel meegerekend. Hoeveel Bijbels denk je dat ik nodig heb?’
Hij heeft natuurlijk een punt. Je leest over het algemeen maar één Bijbel per keer. Dus hebben onze kinderen de nieuwe Jongerenbijbel wel nodig? Ik legde de vraag voor aan de volgers van Sestra Mama op Instagram. 57% van de mensen die reageerden was het met onze zoon eens. Een of twee Bijbels is meer dan genoeg, zo vinden zij.
Toch nog een extra Bijbel
Ondanks alle feedback die ik via mijn zoon en Sestra Mama gekregen heb, blijf ik bij mijn punt. Onze oudste twee kinderen krijgen op 10 november als ze belijdenis doen (hoe bijzonder is dat trouwens!) allebei een Jongerenbijbel. Waarom? Ik geef het antwoord dat ik ook aan mijn zoon gaf. De Jongerenbijbel is wat mij betreft veel meer dan een ‘gewone’ Bijbel. En dat zeg ik niet omdat ik er een bijdrage aan heb mogen leveren. Het is een alles-in-een-pakket. Het is een encyclopedie bij de Bijbel, een Bijbelleesrooster, een Bijbels dagboek en een studiebijbel in een. En dat allemaal rond thema’s waarvan jongeren zelf aangegeven hebben dat ze belangrijk voor ze zijn. Omdat hij ook nog eens lekker vormgegeven is, nodigt hij uit om te pakken, te lezen én er (door de extra informatie) zelf over na te denken. Dat laatste is wat mij betreft de echte meerwaarde van de Jongerenbijbel. De uitgave grossiert niet in het geven van goede antwoorden op ingewikkelde levensvragen. Ze wil jongeren helpen hier zelf over na te denken en hierop hun eigen antwoorden te vinden. Zo wordt die eeuwenoude Bijbel geen boek van lang geleden, maar een boek dat bij hun actuele levensvragen hen kan helpen richting te vinden.
De Jongerenbijbel kan niet alleen goed door de jongeren zelf gebruikt worden. Hij is ook prima geschikt als gezinsbijbel. We volgden aan tafel een paar van de themaroutes. Die met de kernteksten bleek niet geschikt voor een gezin waar ook nog jonge kinderen aan tafel zitten. Daar waren de Bijbelgedeelten te lang voor. Maar de andere themaroutes leidden tot mooie gesprekken en de eyeopeners tussendoor waren verhelderend. Daarmee is het voor ons een waardige opvolger van de Samenleesbijbel, waar onze oudste kinderen inmiddels veel te groot voor zijn.
Dus: hoeveel Bijbels?
Hoeveel Bijbels heeft een kind of een jongere nodig? Tja, in principe is één genoeg. Wij vinden het als ouders belangrijk dat onze kinderen leren om zelfstandig uit de Bijbel te lezen. Daarbij faciliteren we ze graag. Voor jongeren is de Jongerenbijbel wat mij betreft de Nederlandstalige Bijbel die ze daar het beste bij helpt. Daarom zal die belachelijke grote stapel Bijbels van onze zoon op 10 november nog verder groeien.
En jij? Wat vind jij rondom Bijbellezen belangrijk voor je kinderen? Wat doe je om dat wat jij belangrijk vindt een stapje dichter bij te brengen? Eigenlijk zijn dat de vragen die onder de vraag liggen hoeveel Bijbels kinderen en jongeren nodig hebben. Ik ben benieuwd naar jouw antwoord op deze vragen. Misschien staan we binnenkort samen voor de kassa van de boekhandel.
Corina Nagel-Herweijer is getrouwd en samen met haar man heeft ze vier zoons van 19, 17, 4 en 2 jaar oud. In haar werk houdt ze zich als trainer, onderzoeker, schrijver en ontwikkelaar met geloofsopvoeding bezig.