Hoofdinhoud

De waarde van kersttradities

Hoe bijzonder om te zien dat vele gezinnen hun eigen tradities hebben met Kerst. Het ene gezin kijkt elk jaar samen een kerstfilm. Het andere gezin gaat elk jaar gourmetten samen. Sommige maken elk jaar een wandeling in het donker om de verlichte tuinen te bekijken samen. Kersttradities laten iets zien van waar je waarde aan hecht en het geeft je houvast voor de drukte die de feestdagen ook kunnen meebrengen. In deze blog deel Minke de kersttradities in haar gezin ter inspiratie!

Het is anders wanneer je allemaal thuis bent

Sinds twee jaar vieren wij de kerstdagen nog weer anders dan daarvoor. Waar we eerste de kerstdagen aanpasten op het werk van mijn man in het ziekenhuis hoeft dat nu niet meer. Hij werkt geen onregelmatige diensten meer en is dus alle feestdagen vrij. Aan de ene kant een aanpassing voor mij, omdat ik gewend was mijn eigen plan te trekken met de kinderen. Maar wel een hele fijne aanpassing, want samen zijn als gezin met de feestdagen vinden we erg fijn. Zeker met de kerstdagen, waarin we samen vieren dat Jezus is geboren voor ons. We gaan niet meer alle families af met de kerstdagen, maar kiezen bewust om tijd als gezin door te brengen.

Samen ontbijten met het kerstverhaal

Maar laten we beginnen bij het begin, kerstochtend. We gaan dan samen gezellig ontbijten bij mijn schoonvader. Het hele gezin komt er en alle kleinkinderen zijn aanwezig. De kinderen die kunnen lezen mogen helpen met het voorlezen van het kerstverhaal. Meestal uit een kartonboekje met het kerstverhaal zodat het ook voor de allerkleinsten leuk is (Zoals Jezus is geboren, een kerstboek bij de peuterbijbel). Ik hoorde een paar weken terug mijn zoon al roepen dat hij dit jaar bij opa ging slapen met kerst. Hij mag helpen met het dekken van de tafel en alles klaar zetten de dag ervoor en in de ochtend. Het is fijn om de dag zo met familie te beginnen. En het heeft ook wel wat, in het donker over straat met hier en daar een lichtje.

Naar de kerkdienst met het gezin

We zijn als gezin de laatste maanden zoekende naar een kerk die bij ons past. Of een zondagsinvulling die bij ons past. Hoewel we niet actief naar een kerk gaan op dit moment, vind ik het wel belangrijk om de feestdagen met andere gelovigen te beleven.  We gaan dus naar de kerk waar we zijn ingeschreven om daar het kerstfeest te vieren met de andere gemeenteleden. Dat is altijd een hele fijne dienst met herkenbare liederen en een leuke kindernevendienst voor de kinderen. Een traditie die we er graag in houden met ons gezin.

Kerst is voor familie

De kerstdagen zijn voor ons wel echt voor familie. We starten dus met een kerstontbijt met mijn schoonfamilie. Het ene jaar gaan we voor het diner naar mijn familie, het andere jaar vieren we het bij mijn schoonfamilie. De kinderen kunnen gezellig spelen met hun nichtjes en neefjes. Het is heerlijk om zo samen te zijn en even echt tijd voor elkaar te maken. Maar ik realiseer me dat dit niet voor iedereen mogelijk is. Daarnaast is het ook fijn om niet beide dagen vol drukte te hebben. We moeten al zo veel in deze altijd maar door razende maatschappij dat we graag stil staan. Stil staan bij het feest wat Kerst is, maar ook letterlijk even stil staan door niet overal heen te hollen.

En al die adventskalenders dan?

Ja, ook die hebben we hier in huis. Beide kinderen krijgen een eigen kalender om zo de dagen af te tellen naar kerst. Maar we hebben ook altijd een adventskalender die ons meeneemt in het verhaal van de geboorte van Jezus. Dit jaar gebruiken we het adventsproject van Kindertheater Onwijz. Voor de kleinste kinderen is er de adventsslinger van de wonderwolk. En is ook een adventsplaat die passend is bij de peuterbijbel van Willemijn de Weerd. Bij de Peuterbijbel is er ook een kerststalboek met luikjes die je neer kunt zetten. Zo hebben de kinderen iets dat ze zelf graag willen (een adventskalender van Lego of haar spullen in ons geval) en iets dat wij als ouders belangrijk vinden (een adventskalender waarin het verhaal van de geboorte van Jezus centraal staat). Mocht je liever geen project hebben, dan kun je altijd het boek ‘vier het samen’ erbij pakken en kijken of dat bij je past (er staat bijvoorbeeld een verhaal in). Of de Feestdagenbijbel met verhalen bij de feestdagen.

Onze kersttradities, we genieten er van. Samen. Precies passend bij ons gezin. Wat je als gezin belangrijk vind komt naar voren en kun je zelf vorm geven. Dat is het mooie van tradities.

Minke van der Eijk
Getrouwd met Mark en moeder van een zoon (juni 2013) en dochter (november 2015). Schrijft over haar ervaring met de geloofsopvoeding van haar kinderen. 

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.