Hoofdinhoud

Waarom valt Hemelvaartsdag altijd op een donderdag en Pinksteren op een zondag?

Daar sta je dan met je mond vol tanden: je kind heeft een vraag en je hebt geen idee wat het antwoord is. Dat kun je vervelend vinden, maar je kunt ook samen op onderzoek gaan. Daardoor raken jullie vast allebei geïnspireerd.

Elke maand beantwoorden we op Kind & Bijbel een kindervraag. Deze keer: Waarom valt Hemelvaartsdag altijd op een donderdag en Pinksteren op een zondag?

Eigenlijk is het best raar: een feestdag die niet op een zondag valt, en ook niet, zoals Kerst, elk jaar op dezelfde datum, maar altijd op een andere donderdag ergens in mei. Waarom is dat eigenlijk? En waarom valt Pinksteren dan wel op een zondag?

Daarvoor moet je een paar weken teruggaan. Vóór Hemelvaart en Pinksteren komt eerst nog Pasen. Met Pasen vieren we Pasen de opstanding van Jezus uit de dood. Het paasfeest valt altijd op een zondag.

Veertig

Na zijn opstanding uit de dood verschijnt Jezus vaak aan zijn leerlingen. Na 40 dagen wordt Hij vanaf de Olijfberg in de hemel opgenomen. Dat noemen we ‘de hemelvaart’. Hemelvaartsdag valt dus altijd 40 dagen na Pasen. Daardoor is deze dag altijd op een donderdag.

Het getal 40 heeft een speciale betekenis in de Bijbel. Voordat Jezus ermee begint de mensen over God te vertellen, is Hij 40 dagen alleen in de woestijn. Je weet misschien wel dat de Israëlieten 40 jaar door de woestijn trekken voordat ze een eigen land krijgen. Maar wist je ook dat de reus Goliat de Israëlieten 40 dagen lang uitdaagt voordat David hem doodt? En dat de inwoners van Nineve 40 dagen de tijd krijgen om hun gedrag te veranderen nadat Jona hen gewaarschuwd heeft? Al die verhalen gaan erom dat mensen zich ergens op voorbereiden, net zoals Jezus zich 40 dagen in de woestijn voorbereidt op zijn taak.

Vijftig

10 dagen na Hemelvaart en 50 dagen na Pasen is het Pinksteren. Daardoor valt het pinksterfeest altijd op een zondag. De naam Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord pentêkostê, dat ‘50’ betekent. Die naam is ontstaan doordat het pinksterfeest altijd op de 50ste dag na Pasen wordt gevierd. Dat was al zo in het oude Israël, en nu in de kerk nog steeds, met een extra betekenis.

Met Pinksteren herdenken we de uitstorting van de heilige Geest, zoals dat gebeurde in Handelingen 2. In het verhaal lezen we dat er veel mensen naar Jeruzalem zijn gekomen omdat het feest is: het joodse Pinksterfeest. Dit feest wordt ook wel het Wekenfeest genoemd. De joden vieren dan dat God op de berg Sinai zijn wetten aan het volk gegeven heeft. God verscheen daar met vuur en wind. Ook de Geest verscheen zichtbaar en hoorbaar, in vlammetjes en een windvlaag. 

Naast het vieren van het ontvangen van de wet, vieren de joden ook dat de oogst in het land is binnengehaald. Bij het Pinksterfeest in Handelingen 2 wordt er ook geoogst: er komen niet 10, niet 40, niet 50, maar wel 3000 mensen tot geloof in Jezus!

Meer weten over Hemelvaartsdag? Hemelvaart: Jezus terug naar de hemel

Meer weten over Pinksteren? Pinksteren vieren met de heilige Geest: Jezus’ leerlingen vol verwachting!

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.