Hoofdinhoud

Wat vieren we met Hemelvaart

Met Hemelvaart, op de veertigste dag na Pasen, vieren we dat Jezus naar zijn Vader in de hemel is teruggegaan.

Lees samen:

Wat heerlijk dat Jezus weer bij ons is! denken Jezus’ leerlingen. Ze wandelen samen met Jezus naar de Olijfberg. In de handen van Jezus zie je nog de littekens van de spijkers. Wat waren ze verdrietig toen Jezus stierf aan het kruis. Gelukkig is Hij niet meer dood! Jezus leeft, en Hij is al een paar keer naar hen toe gekomen om met hen te praten. Ook vandaag is Hij weer bij hen.

Jezus vertelt wat er de komende tijd gaat gebeuren. ‘Jullie moeten in Jeruzalem blijven. Daar moeten jullie wachten,’ zegt Hij. ‘Mijn Vader zal jullie met de heilige Geest dopen. Dat is anders dan toen Johannes mensen doopte, want hij doopte met water.’ Stil luisteren de leerlingen. Eigenlijk zijn ze vooral benieuwd wanneer Jezus koning wordt. ‘Wordt U dan eindelijk koning van Israël?’ vraagt een van de leerlingen. Jezus staat boven op de berg stil. ‘Jullie hoeven niet te weten wanneer Ik koning word,’ zegt Hij. ‘Alleen mijn Vader weet wanneer dat zal gebeuren. Ik moet nu weg, maar jullie zullen niet alleen zijn.’ De leerlingen denken na over deze woorden. Jezus heeft al vaker verteld dat Hij weggaat.

‘Wie helpt ons als U weg bent?’ vragen de leerlingen. ‘De heilige Geest zal jullie kracht geven,’ antwoordt Jezus. ‘Hij zal jullie helpen om met andere mensen over Mij te praten. Jullie moeten overal in Jeruzalem het goede nieuws vertellen. En in heel Judea en Samaria, en overal op aarde.’

Maar wat is dat nu? Het lijkt wel alsof Jezus omhooggaat! Zien ze het nou goed? Ja! Jezus wordt meegenomen door een wolk. Verbaasd kijken de leerlingen van Jezus omhoog. ‘Zie jij Hem nog?’ Ze blijven omhoogturen, maar ze zien Jezus niet meer. ‘Jullie moeten niet naar de lucht blijven kijken!’
zegt een stem. Verbaasd kijken de leerlingen om zich heen. Er staan twee mannen bij hen. Ze hebben witte kleren aan. Zouden het engelen zijn …?


‘Zoals Jezus naar de hemel is gegaan, zo zal Hij op een dag ook terugkomen,’ zeggen de twee
mannen. Nu begrijpen de leerlingen het. Petrus kan niet stil blijven staan, en roept blij: ‘Jezus is teruggegaan naar de hemel! Terug naar zijn Vader! Jezus is nu helemaal bij God.’ Hij is bijna buiten
adem als hij zegt: ‘Nu zullen we hier op aarde alleen zijn, maar niet voor lang. Dat heeft Jezus zelf gezegd. De heilige Geest zal komen om ons kracht te geven om overal het goede nieuws te vertellen! Zullen we teruggaan naar de stad? Jezus zei dat we in Jeruzalem moeten wachten op de heilige Geest.’ De andere leerlingen knikken. ‘Laten we naar het huis gaan waar we altijd bij elkaar komen. Dan kunnen we bidden, net zolang tot de Helper komt die Jezus heeft beloofd.’

Hemelvaart

weetje

Hemelvaart wordt gevierd op de veertigste dag na Pasen. Dat is altijd op een donderdag. Op de veertigste dag na zijn opstanding gaat Jezus naar de hemel. Een wolk neemt Hem mee. De leerlingen blijven alleen achter. Met Hemelvaart denken we eraan terug dat Jezus naar God is gegaan. Jezus hoort bij God, en is nu bij Hem. Dankzij Jezus kunnen ook wij met God verbonden zijn. In sommige heel oude kerken zit er een gat in het plafond. Dat is met wolken
versierd. Dit gat werd vroeger met Hemelvaart geopend en dan werd er een grote Jezusfiguur naar boven getrokken. Zo kon de hele gemeente meebeleven wat er op deze dag gebeurd is.

Onze Lieve VrouwHemelvaart

kerk

In de Rooms-Katholieke Kerk wordt niet alleen Jezus’ hemelvaart gevierd, maar ook de hemelvaart van Maria. Rooms-katholieken geloven dat Maria in de hemel is opgenomen, net zoals dat bij Jezus is gebeurd. Dit wordt tijdens Onze Lieve Vrouw-Hemelvaart gevierd op 15 augustus.

Dauwtrappen

Het is een oude gewoonte om op de dag van Hemelvaart vroeg in de ochtend een wandeling te maken. Dat wordt ‘dauwtrappen’ genoemd. Ga ook eens met elkaar dauwtrappen op Hemelvaartsdag! Maak ’s morgens vroeg een wandeling door de natuur. Zoek halverwege een mooi plekje op waar je kunt zitten en lees daar samen het Bijbelverhaal over Hemelvaart. Als jullie terugkomen, kunnen jullie samen op een feestelijke manier ontbijten.

Maak je eigen wolk!

De leerlingen zien dat Jezus meegenomen wordt door een wolk. Jij kunt ook een wolk maken – probeer het maar eens! Je hebt een schoon jampotje met deksel, heet water, een bus haarlak en ijsblokjes nodig. Spuit een beetje haarlak in het potje. Leg snel het deksel omgekeerd op het potje. Leg daarna de ijsklontjes in het deksel (omdat het deksel omgekeerd op het potje ligt, glijden de ijsklontjes er niet zo makkelijk af). Wat gebeurt er?

Dit artikel komt uit de Feestdagenbijbel. In deze speciale Kinderbijbel vind je Bijbelverhalen bij achttien bekende en minder bekende feestdagen. Ontdek de Feestdagenbijbel.

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.