Hoofdinhoud

Mozes en Aäron bij de farao

Stap 26 – Route 1

Zet elke een week stap in de Samenleesbijbel en ervaar dat kinderen van 8-12 jaar zelf de Bijbel gaan ontdekken!

Lees samen het Bijbelgedeelte en bespreek de vragen of doe het opdrachtje. Bij elke stap vind je verschillende soorten verwerkingen zodat elk kind aangesproken wordt in zijn of haar leervoorkeur

Mozes en Aäron bij de farao

Exodus 5: 1-21

Wat hiervoor gebeurde

Nadat God aan Mozes de opdracht gegeven heeft om de Israëlieten uit Egypte te bevrijden, vertrekt Mozes vanuit Midjan naar Egypte. Onderweg komt hij Aäron tegen, die door God naar hem toe is gestuurd om hem te helpen. Aäron en Mozes vertellen aan de Israëlieten wat God gezegd heeft, en ze laten de wonderen zien. De Israëlieten geloven hen, en Aäron en Mozes gaan op weg naar de farao.

Mozes en Aäron gaan naar de farao

1Mozes en Aäron gingen naar de farao. Ze zeiden tegen hem: ‘De Heer, de God van Israël, heeft gezegd dat u de Israëlieten naar de woestijn moet laten gaan. Ze moeten daar een feest voor hem vieren.’ 2De farao zei: ‘Wie is die Heer? Waarom zou ik naar hem luisteren? Waarom zou ik de Israëlieten laten gaan? Ik ken de Heer niet, en ik laat de Israëlieten niet gaan!’ 3Toen zeiden Mozes en Aäron: ‘De God van de Israëlieten heeft met ons gesproken. Geef ons alstublieft toestemming om de woestijn in te gaan! We willen zo ver gaan als we in drie dagen kunnen komen. Daar in de woestijn willen we offers brengen aan de Heer. Anders zal hij ons straffen met ziekte of oorlog.’ 4-5Maar de farao zei: ‘Mozes en Aäron! Jullie willen zeker dat er niet gewerkt wordt! Er zijn heel veel Israëlieten aan het werk, en nu willen jullie dat ze daarmee stoppen. Nee, aan het werk allemaal!’ 6Diezelfde dag liet de farao de bewakers van de Israëlieten bij zich komen. Ook de Israëlieten die het werk moesten controleren, riep hij bij zich. Hij zei: 7‘Voortaan mogen jullie de mensen geen stro meer geven voor het maken van stenen. Ze moeten zelf maar stro zoeken. 8Maar ze moeten net zo veel stenen maken als anders, niet één steen minder! Ze zijn lui! Daarom roepen ze dat ze offers willen brengen aan hun God. 9Ze moeten gewoon harder werken. Dan hebben ze geen tijd meer om naar die onzin te luisteren.’ 10De bewakers en de controleurs vertelden dat aan de Israëlieten. Ze zeiden: ‘We mogen jullie geen stro meer geven van de farao. 11Jullie moeten het zelf maar gaan zoeken. Maar toch moeten jullie net zo veel stenen maken als eerst.’ 12De Israëlieten gingen in het hele land stro zoeken. 13De bewakers schreeuwden intussen: ‘Doorwerken! Net zo veel stenen als vroeger!’ 14En de bewakers sloegen de Israëlitische controleurs die ze zelf in dienst genomen hadden. Want er werden minder stenen gemaakt dan vroeger.

De farao luistert niet

15De Israëlitische controleurs gingen klagen bij de farao. Ze zeiden: ‘Waarom behandelt u ons zo? 16We worden geslagen omdat we niet genoeg stenen maken. Maar dat is de schuld van uw bewakers. Want zij geven ons geen stro meer!’ 17Maar de farao zei: ‘Jullie zijn lui! Jullie zijn te lui om te werken. Daarom willen jullie offers gaan brengen aan jullie God. 18Vooruit, aan het werk! Stro krijgen jullie niet. Maar jullie moeten net zo veel stenen maken als vroeger.’ 19Toen begrepen de controleurs hoe moeilijk de situatie was. Want de farao had nu zelf gezegd dat ze net zo veel stenen moesten maken als vroeger. 20Toen ze terugkwamen van de farao, stonden Mozes en Aäron op hen te wachten. 21De controleurs riepen: ‘Het is jullie schuld dat de farao en zijn bewakers zo’n hekel aan ons hebben. Het is jullie schuld dat ze ons zo slecht behandelen. We hopen dat de Heer jullie daarvoor straft!’

Stenen gemaakt van stro

Om bakstenen te maken, gebruikten de Egyptenaren klei. Maar als de klei nog zacht was, mengden ze er stro doorheen. Dat deden ze om de stenen sterker te maken. Het stro zorgde ervoor dat de klei sneller opdroogde en harder werd.

Wetenschappers in onze tijd hebben dat eens nagedaan. Ze ontdekten toen dat stenen met stro drie keer zo sterk zijn als stenen zonder stro. Dat de stenen van de Egyptenaren heel sterk waren, blijkt ook al uit het feit dat sommige gebouwen na duizenden jaren nog steeds overeind staan. Denk maar aan de piramides!

Zelf stenen bakken

Je hebt nodig:

  • een bakje voor ijsklontjes
  • grond met veel klei erin
  • water
  • stro of hooi

Opdracht:

Voeg een beetje water toe aan de kleirijke grond. Meng daarna stro of hooi door de klei. Giet dit mengsel in een bakje voor ijsklontjes. Leg het bakje op een warme plaats totdat de klei hard geworden is. Draai het bakje om: nu heb je sterke steentjes.

De Nijl was en is erg belangrijk voor de Egyptenaren

Het plan van de farao

Ga eens de natuur in en kijk hoe prachtig alles gemaakt is. Kijk naar de grote, indrukwekkende dingen zoals de zee, de bossen en de wolken. Maar kijk ook naar de heel kleine dingen zoals bladeren in allerlei kleuren, kleine insecten, en hoe een bloem er van binnen uitziet,. Neen fototoestel mee en maak foto\’s van wat je ziet. Bekijk samen de foto\’s die jullie gemaakt hebben.

Beleef waardevolle gezinsmomenten met de Samenleesbijbel

Samenleesbijbel

€ 59.95

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.