Hoofdinhoud

Gaan we op vakantie naar de kerk?

De zomervakantie staat voor de deur. Voor onze kinderen duurt het nog maar een paar weken voordat ze op vakantie gaan. Ze vragen dan al gauw of we daar ook naar de kerk moeten. Normaal gesproken doen we het niet. We nemen dan echt even vrij van alles, om niet op een bepaalde tijd ergens te moeten zijn. Of zou het beter zijn om wel te gaan? Misschien speelt deze vraag ook in jouw gezin. Daarom deel ik mijn argumenten voor én tegen het bezoeken van een kerk op je vakantieadres. Ook geef ik je graag wat leuke alternatieven om te doen als je besluit om niet te gaan.

Waarom naar de kerk gaan?

De belangrijkste redenen waarom je op vakantie ook naar de kerk zou willen gaan:

 • Het is goed om ook op vakantie voeding te geven aan je geloofsleven.
 • Een kerkdienst is een fijn moment om je geloof te beleven.
 • In alle landen zijn kerken te bezoeken. Deze hebben vaak ook een dienst op zondag waar iedereen welkom is.
 • Je kunt zo ook eens een andere geloofsrichting bezoeken, wat je in je eigen woonplaats niet zo snel zou doen. Voor de kinderen kan het een waardevolle ervaring zijn om te zien hoe het geloof op andere plekken wordt beleefd.

Waarom niet naar de kerk?

Om de rust te bewaren, die we toch vaak willen op vakantie, kun je ervoor kiezen om juist niet naar de kerk te gaan. Bijvoorbeeld om de volgende redenen:

 • Kinderen kunnen zich alleen voelen en niet op hun plek in een onbekende kerk, waar misschien ook nog een andere taal gesproken wordt.
 • Soms kun je niet duidelijk vinden of er een aparte kinderdienst is. Als kinderen dit gewend zijn kan het voor onrust zorgen wanneer dit niet zo is.
 • Niet iedereen wordt gelukkig van nieuwe situaties. Op vakantie gaan geeft voor sommigen, bijvoorbeeld hoogsensitieve personen, al best veel prikkels en uitdagingen. Als je dan ook nog in een vreemde plaats naar een vreemde kerkdienst gaat, kan dat net te veel zijn.

Alternatieven om je geloof te beleven

Op je vakantieadres niet naar de kerk gaan betekent niet dat je helemaal niets aan je geloof hoeft te doen.

 • Ga op je vakantieplek zelf creatief met de Bijbel aan de slag. Doe bijvoorbeeld Bijbelse proefjes uit het boek Ik ben een Bijbelontdekker of Knetteren en knallen.
 • Maak een wandeling in de natuur en deel met elkaar welke dingen uit Gods schepping je mooi vindt.
 • Leer samen een paar religieuze liederen of hymnes uit het land waar je op vakantie bent.
 • Hou een gezellige kampvuuravond waarbij je samen christelijke liederen zingt, Bijbelverhalen vertelt en met elkaar deelt waarvoor je wilt bidden.
 • Wanneer je in een stad loopt kun je vaak een kerk bekijken, interessant om samen met je kinderen te doen.
 • Escaperoom in Barneveld.
 • Bezoek een christelijke camping zoals camping het beloofde land.

Ook als je thuisblijft is er genoeg te beleven:

 • Laat de kinderen naar de vakantiebijbelclub gaan: een week of aantal dagen die verschillende kerken organiseren voor kinderen uit de buurt. Alle vriendjes en vriendinnetjes mogen dan mee.
 • Of ga op een christelijk kamp. We geven in dit blog een aantal leuke tips.
 • Bezoek een Bijbels uitje in Nederland.
 • Ga samen op bezoek bij andere kerken in jullie woonplaats.

Thuisblijftip: dankbaarheidsdagboek

Op sociale media lijkt het soms alsof iedereen altijd maar op vakantie is. Als je moet geloven wat iedereen deelt, dan maken ze allemaal grote reizen met het gezin en beleven ze de spectaculairste dingen. Dat kan voor jaloezie zorgen, zeker bij wat oudere kinderen. Waarom maken zij wel die mooie reis en wij niet? Het is dan superleuk om een dankbaarheidsdagboek bij te houden in de vakantie. Dit kan helpen om een gevoel van dankbaarheid te ontwikkelen voor wat ze hebben. Schrijf niet alleen over de grote dingen, hoewel die natuurlijk heel tof zijn, maar juist ook over de kleine dingen. Het uitslapen van een klein broertje, de picknick in het gras, de BBQ die aan ging bij opa en oma of het lange opblijven met het hele gezin. Hier kun je samen ook over bidden en danken. Betrek God bij jullie vakantieplannen en hoe de vakantie verloopt. Leg je blijdschap, dankbaarheid en je zorgen bij Hem. Hij is bij je, ook tijdens de vakantie.

Minke van der Eijk
Getrouwd met Mark en moeder van een zoon (juni 2013) en dochter (november 2015). Schrijft over haar ervaring met de geloofsopvoeding van haar kinderen. 

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.