Hoofdinhoud

Zo kun je als ouders een goed voorbeeld zijn voor jouw kind

Kinderen opvoeden is een reis vol uitdagingen. Als ouders worstelen we zelf vaak nog met persoonlijke uitdagingen en gebeurtenissen uit het verleden. Hoe kun je dan toch een goed voorbeeld zijn voor jouw kind, als je zelf ook nog volop aan het leren bent? 

In deze blog delen we 7 praktische tips over hoe je, ondanks je eigen worstelingen als ouder en christen, een positieve invloed kunt uitoefenen op het leven van je kinderen.

Tip 1. Wees eerlijk over gebreken

Wees eerlijk tegen je kinderen over je eigen gebreken en worstelingen. Ze mogen weten dat het normaal is om niet perfect te zijn en dat het oké is om hulp te vragen. Door hier open over te zijn, leren ze dat het veilig is om te delen over hun moeilijkheden. Paulus geeft in 1 Korintiërs 2 het goede voorbeeld. Ook laat je zien dat persoonlijke groei een levenslang proces is. Let wel op dat je de kinderen niet te veel inhoudelijk belast met jouw eigen proces, zodat ze zich niet verantwoordelijk gaan voelen voor jouw herstel.

Tip 2. Vraag vergeving

Als je fouten maakt, wees dan bereid om excuses aan te bieden en vergeving te vragen. Dit toont nederigheid en het belang van verantwoordelijkheid nemen voor ons gedrag. Het leert kinderen dat je conflicten oplost door ook naar je eigen aandeel te kijken en die eerlijk te benoemen. Het zal hen helpen om in hun leven gezonde relaties op te bouwen.

‘Vertel elkaar wat je verkeerd gedaan hebt. En bid voor elkaar. Dan zullen jullie gered worden. Want als goede en eerlijke mensen tot God bidden en hem om iets vragen, zullen ze het zeker krijgen’ (Jakobus 5:16).

Tip 3. Zorg goed voor jezelf

En dan bedoel ik natuurlijk niet per se een maandelijks bezoekje aan een spa-resort (al is dat best een goed idee!). Maar denk vooral aan gezond eten, sporten en voldoende rust. Laat zien dat goed voor jezelf zorgen niet egoïstisch is, maar juist een teken van kracht. Door prioriteit te geven aan je eigen gezondheid, kun je uiteindelijk ook beter voor anderen zorgen.

Tip 4. Onderhoud vriendschappen met gelovigen

Het kan verleidelijk zijn om helemaal op te gaan in je werk of de kinderen. Blijf jezelf ook in drukke tijden omringen met een gemeenschap van gelovigen. Onderhoud sterke vriendschappen met mensen die jouw geloof delen. Je hoeft heus niet wekelijks af te spreken, maar blijf met elkaar in contact over hoe het écht gaat en waar je elkaar kunt ondersteunen. Door jouw vriendschappen leert een kind hoe je vriendschappelijke relaties vormgeeft en onderhoudt.

Tip 5. Neem verantwoordelijkheid

Stel jezelf open voor accountability, bijvoorbeeld via een mentor, vriend of gemeentelid. Als je iemand hebt die jou verantwoordelijk houdt, moedigt dat groei aan en helpt je bij om gezonde gewoontes vast te houden. Het laat ook aan je kinderen zien dat niemand dit leven alleen hoeft te leven. God heeft ons gemaakt om in relatie met Hem en elkaar te leven. Geen enkele strijd hoeven we alleen te strijden. Dit mogen we ook aan onze kinderen meegeven. 

Tip 6. Deel bemoedigingen in plaats van oordeel

Misschien ben je met een strenge (ouderlijke) stem groot geworden. Een stem die zegt dat je beter je best moet doen of je niet moet aanstellen. En misschien ben je geneigd om die stem ook weer aan je kinderen mee te geven. Betrap je jezelf hierop? Neem er dan bewust afstand van en spreek een bemoediging uit in plaats van een oordeel. Tip: leer Spreuken 16:24 uit je hoofd en denk er steeds aan als je geneigd bent om toch weer een veroordelende zin uit te spreken:

Vriendelijke woorden geven mensen kracht, net zoals zoete honing mensen sterk maakt.

Zo leer je kinderen om vriendelijk voor zichzelf en anderen te zijn, zelfs in uitdagende situaties.

Tip 7. Wees dienstbaar aan anderen

Betrek jezelf en je gezin bij dienstbaarheid aan anderen (Galaten 5:13). Laat zien dat anderen helpen een belangrijk onderdeel is van een zinvol leven. Help iemand die nog niet goed Nederlands spreekt bij de administratie, stuur een kaartje naar iemand die ziek is, haal boodschappen voor een ouder gemeentelid of kook een maaltijd voor een kersverse moeder.

Voor dit alles geldt: het hoeft niet meteen perfect (zie tip 1 en 2 ;-)). Het belangrijkste is misschien wel dat je daden aansluiten bij je woorden. Door eerlijk te zijn, verantwoordelijkheid te nemen en goed voor jezelf te zorgen, geef je je kinderen waardevolle levenslessen mee.

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.