Hoofdinhoud

Praktische tips om moeilijke geloofsonderwerpen met je kind te bespreken

De dag is aangebroken: je kind gaat ingewikkelde vragen stellen over het geloof en het leven. Kinderen worden soms al op jonge leeftijd blootgesteld aan ziekte, de dood, de duisternis en andere moeilijke onderwerpen. Dat kan via de media, maar ook in hun eigen leven. We geven je praktische tips om hierover met je kind in gesprek te gaan.

Tip 1. Eerlijk en open communiceren

Het kan verleidelijk zijn om verzachtende woorden te gebruiken en zelfs de waarheid wat te verdraaien, als die waarheid pijnlijk is. Ons advies is: wees eerlijk en open wanneer je met je kinderen praat. Gebruik begrijpelijke taal die past bij hun leeftijd. Wees niet bang om op hun vragen in te gaan, zelfs als je niet alle antwoorden hebt. Het belangrijkste is dat je de deur opent voor een gesprek, zodat ze vragen zullen blijven stellen.

Tip 2. Neem de tijd voor persoonlijke gesprekken

Creëer 1-op-1-momenten met je kind. Kruip samen op de bank of maak een wandeling op de hei. Dit zorgt voor een intieme omgeving waarin ze zich vrij voelen om hun gedachten en gevoelens te delen. Blijf dit regelmatig doen. Het bouwt vertrouwen op en maakt het gemakkelijker om gevoelige onderwerpen aan te snijden.

Tip 3. Zoek hulp bij wijze mensen in de kerk

We hoeven de opvoeding niet alleen te doen. Wat een geruststelling! Als je onderdeel bent van een kerkelijke gemeenschap, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij gemeenteleden die hun ervaring en wijsheid willen delen. Soms zijn bepaalde onderwerpen te complex of te confronterend voor jou om over in gesprek te gaan. Mensen uit de kerk kunnen waardevolle inzichten en begeleiding bieden. Misschien hebben ze zelfs ervaring met het bespreken van deze onderwerpen met kinderen.

Tip 4. Gebruik (Bijbelse) verhalen en voorbeelden

Maak gebruik van verhalen en symbolen om complexe geloofsonderwerpen toegankelijker te maken voor kinderen. Zoek bijvoorbeeld een Bijbelverhaal op van een persoon die iets vergelijkbaars meemaakte. Hieronder vind je een paar voorbeelden. Misschien kent je kinderen de verhalen al uit de kinderbijbel, maar in de echte Bijbeltekst ontdek je toch weer nieuwe dingen.

  • Verlies Bijbelboek Job
  • Gehoorzaamheid Abraham en Isaak (Genesis 22)
  • Angst Daniël in de Leeuwenkuil (Daniël 6)
  • Beproeving Jezus’ Gebed in Getsemane (Matteüs 26:36-46)
  • Voor anderen opkomen De gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan (Lucas 10:25-37)
  • Volharden in gebed Hanna’s Gebed (1 Samuel 1:9-20)
  • Vertrouwen op God David en Goliath (1 Samuel 17)
  • Liefde voor je naasten Het Grote Gebod (Matteüs 22:34-40)

Tip 5. Ondertitel hun gevoelens, vooral bij emotioneel beladen onderwerpen

Bij onderwerpen als ziekte, pesten of de dood kunnen kinderen soms overmand worden door hun gevoelens. Jouw rol kan dan zijn om actief luisteren door vragen te stellen en je kinderen te helpen hun gevoelens te benoemen. Dit heet ook wel ‘ondertitelen’. Als je een gevoel benoemt, wordt het makkelijker om het een plek te geven. Laat je kind merken dat emoties niet goed of slecht zijn, ze zijn er gewoon. Als ouder kun je een veilige ruimte creëren waarin ze hun emoties kunnen uiten. Een antwoord is niet altijd nodig. Een knuffel en een luisterend oor is minstens zo belangrijk.

Een Bijbeltekst die hier goed bij past komt uit Jakobus 1:19: ‘Vrienden, bedenk dit goed: Je moet altijd bereid zijn naar een ander te luisteren. Maar denk eerst goed na voordat je iets terugzegt. En word vooral niet meteen kwaad.’

Mocht je je zorgen maken over de ernst van de vragen die je kind stelt, klop dan zeker aan bij hulpverleners binnen of buiten de kerk.

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.