Hoofdinhoud

Geloofsopvoeding: 3 manieren om te starten

De start van een nieuw avontuur: het geloof gaan delen met je kinderen. Voor veel ouders is het een diep gekoesterde wens dat hun kinderen God leren kennen en bij Hem willen horen. Maar waar begin je dan? We helpen je graag op weg!

In deze blog delen we drie praktische manieren om te starten met geloofsopvoeding, speciaal gericht op ouders met jonge kinderen. We ontdekken samen hoe je het geloof op een levendige en betekenisvolle manier kan introduceren in het leven van je gezin.

1. Maak tijd voor gezamenlijk gebed en Bijbelverhalen

Een van de meest impactvolle manieren om geloof een plek te geven is door samen te bidden en Bijbelverhalen te lezen. Maak een dagelijks moment vrij waarop jullie als gezin samenkomen. Voor veel gezinnen is het bedtijdritueel hiervoor het meest passend.

Kies eenvoudige Bijbelverhalen die aansluiten bij de leeftijd van je kinderen (tips voor de allerkleinsten) en bespreek samen de boodschap ervan. Laat daarbij alle zintuigen meedoen: zing samen, bouw de muren van Jericho na, of speel in bad de storm op het meer na.

Bespreek daarna gebeds- en dankpunten en bid vervolgens omstebeurt. 

2. Betrek het geloof in dagelijkse activiteiten

Geef het geloof een plek in alledaagse activiteiten. Benoem de prachtige schepping tijdens een wandeling in de natuur. Dank God voor de maaltijden en bespreek Gods liefde voor kinderen met wie jouw kind regelmatig ruzie heeft. Leg vergeving uit als de situatie daarom vraagt. Laat zien dat geloof niet beperkt is tot specifieke momenten zoals het bedtijdritueel, maar hoort bij elk onderdeel van je leven.

‘Je moet op de Heer vertrouwen. Denk aan hem bij alles wat je doet, dan zal hij je helpen. Denk niet dat je alles zelf kunt’ (Spreuken 3:5-6).

3. Creëer een positieve geloofsomgeving

Geef het geloof een positieve plek in huis. Hang bijvoorbeeld een Bijbelse scheurkalender op, versier de kinderkamers met prenten uit hun favoriete kinderbijbel, en zet een kaars neer voor speciale gebedsmomenten. 

Geloofsopvoeding begint met kleine stappen. Door het geloof een plek te geven tijdens dagelijkse activiteiten, leg je een stevige basis voor het ontwikkelen van een levendig geloofsleven. En als extra tip: geloofsopvoeding doen we met elkaar, dus zoek mensen op met wie je deze belangrijke taak kunt delen. Laten we samen groeien in dit prachtige avontuur!

Wil je aan de slag met geloofsopvoeding? Dan hebben we ook een paar goede boekentips:

Samenleesbijbel met werkboek

€ 59.95

De Bijbel op tafel

€ 21.99

Kom tot Mij

€ 34.99

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.