Hoofdinhoud

5 tips om je kind te leren bidden

In de drukte van ons leven is het soms een uitdaging om tijd te vinden om te bidden. Toch is het de moeite waard om hier tijd voor te maken. Als een kind geleerd heeft om te bidden, is de kans groter dat de relatie met God ook op latere leeftijd zal blijven bestaan. Dat wisten ze al in de tijd van de Bijbel: 

‘Leer jonge kinderen al om goed te leven. Dan zullen ze later ook een goed leven leiden’ (Spreuken 22:6).

Hier delen we vijf praktische tips om gebed een betekenisvolle rol te laten spelen in het leven van jouw kinderen.

Tip 1. Gebruik eenvoudige woorden

Houd gebeden begrijpelijk en eenvoudig. We kunnen de neiging hebben om uit ontzag voor God moeilijke en formele woorden te gebruiken. Gebruik in plaats daarvan woorden en zinnen die passen bij de leeftijd van het kind. Dit vormt de basis voor een positieve ervaring en opent de deur naar een persoonlijke relatie met God.

Tip 2. Maak van gebed een onderdeel van je dagelijkse routine

Maak van bidden een natuurlijk onderdeel van de dagelijkse routine. Bijvoorbeeld voor het eten, voor het slapengaan of bij verdriet. Door regelmatig te bidden, wordt het een gewoonte en een bron van troost in verschillende situaties. Let er wel op dat de gebeden persoonlijk blijven en raken aan wat jullie bezighoudt.

Tip 3. Maak gebed spontaan

Dit is een mooie aanvulling op de vorige tip: leer je kinderen dat gebed niet alleen een ritueel is dat op vaste momenten plaatsvindt, maar dat het een persoonlijk gesprek met God kan zijn. Dat kan ook spontaan ontstaan in een moeilijke of juist fijne situatie. Een beetje zoals Paulus schrijft in

1 Tessalonicenzen 5:16-18: 

Blijf altijd bidden. En dank God altijd, wat er ook gebeurt. Want dat wil God van jullie, omdat jullie bij Jezus Christus horen.

Moedig jouw kinderen aan om hun gevoelens, dankbaarheid en zorgen met Hem te delen, op elk gewenst moment van de dag (of nacht, bij een enge droom 🙂).

Tip 4. Geef het goede voorbeeld

Niets motiveert ons meer om een beter mens te worden, dan het goed willen opvoeden van onze kinderen. We weten allemaal dat kinderen leren door naar ons te kijken. Geef dus het goede voorbeeld door zelf regelmatig hardop te bidden. Laat zien dat het gebed een onmisbaar onderdeel is van je eigen geloofsleven.

Tip 5. Betrek kinderen actief

Moedig kinderen aan om actief deel te nemen aan het gebed. Laat ze zelf vertellen waar ze voor willen bidden of danken, en laat ze voor één of twee dingen zelfstandig bidden. Dit versterkt hun gevoel van betrokkenheid en een persoonlijke relatie met God.

Misschien denk je nu: was ik hier maar eerder mee begonnen! Maar wees gerust: start vandaag en maak het onderdeel van je dagelijks leven. Het zal jouw en hun leven verrijken! 

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.