Hoofdinhoud

Bijbellezen met pubers

Lezen & pubers, dat lijkt een onmogelijke combinatie. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om de Bijbel toch onder de aandacht te brengen van je kind. Hoe speel je in op de belevingswereld van tiener? Je leest het in deze blog.

Kinderen van 12-15 jaar willen zien welke rol de Bijbel in het leven van mensen speelt. Voorbeeldverhalen van doorleefd geloof van leeftijdsgenoten en volwassen spreken aan en hebben impact, net als een persoonlijk Godsbeeld. Zien dat de Bijbel relevant is, maakt de Bijbel voor hen persoonlijk ook relevant(er). Verhalen over de Bijbel en dagelijkse of juist ingrijpende persoonlijke ervaringen spreken aan. Hieronder ligt ook een zoektocht naar een eigen geloof en de vraag naar het bestaan van God. Ze zoeken naar: wat heb ik er aan, wat brengt het me?

Door zo samen met de Bijbel bezig te zijn, is het mogelijk om te zoeken naar verbinding tussen de Bijbel en hun eigen identiteit en leven.

Online

Pubers hebben over het algemeen geen moeite met het vinden van informatie. Ze hebben voor school een laptop, een mobiel en zijn 24/7 online. Als ouder kun je je kind helpen in het oerwoud van het online aanbod. Bijvoorbeeld door hen te wijzen op christelijke online community’s .

Ook het stimuleren het bezoeken van kerkelijke activiteiten of christelijke zomerkampen is een aanrader. Daar ontmoeten ze andere jongeren die net als zij een christelijke opvoeding hebben gehad. Dat verbindt (ook al zeggen ze dat het niet leuk was) en het programma is afgestemd op hun belevingswereld.

Het samen lezen in de Bijbel is minder vanzelfsprekend dan toen je kind klein was. Je zult er meer moeite voor moeten doen om een moment te vinden dat past. Maar als jij de wens hebt om wel samen te blijven lezen, ga dan op zoek naar een vorm die bij jullie gezin past.

Speciaal voor jou

Wil jij Bijbellezen op een manier die bij jouw gezin past? Wij reiken jou praktische tips die aansluiten op jullie wensen.

  • De beste kinderbijbels
  • Challenges, downloads, boekjes en video’s
  • Inspiratie en toerusting
  • Tips voor de praktijk.

En dat allemaal afgestemd op jouw gezin!

Verschillende vormen

Denk aan een spelelement zoals het bijbelleesbordspel of een vast avond in de week waarin jullie samen een film kijken en daarover doorpraten of muziek luisteren en over de betekenis ervan nadenken. Een derde vorm is het lezen van een Bijbels dagboek. Deze boekjes bevatten korte Bijbelgedeeltes, een bijpassende  overweging en vaak tot slot een vraag die prikkelt.

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.