Inspiratie voor elke leeftijd

Bijbellezen met kinderen, hoe dan?! We struggelen er allemaal wel eens mee. We geven je per leeftijd inspiratie om met de Bijbel aan de slag te gaan! En wil je tips op maat gemaakt voor jouw gezin? Doe dan de gratis gezinsscan!

De allerkleinsten (0-1 jaar)

Voor de allerkleinsten is het overbrengen van een gevoel van veiligheid en warmte enorm belangrijk. Het versterkt de ervaring: ‘ik ben een uniek kind, geliefd door God en mensen. Daarom is zingen voor en met jonge kinderen zo waardevol.  In liedjes komen verschillende emoties voorbij en het draagt bij aan de taalontwikkeling.

Ken je onze Babybijbels al? Bij elk verhaal in deze kinderbijbel is een liedtekst geschreven op een bekende melodie.

Peuter (2-3 jaar)

Peuters zijn zo leuk! De manier waarop zij nieuwsgierig de wereld ontdekken is grappig, aandoenlijk, en ja soms ook ontzettend intensief.

De meeste peuters houden enorm van voorlezen. Het is voor hen echt een rustmoment in de dag en ze genieten ervan om lekker tegen je aan te kruipen en een-op-een aandacht te hebben. Hoe geef je hier de Bijbel een plek in? We geven je heel veel tips!

Kleuter (4-6 jaar)

Voor mijn kind is Paw Patrol net zo ‘waar’ als de verhalen in de kinderbijbel. Hoe leg ik het verschil uit?  

Je hebt een kind van 4-6 jaar. Is deze vraag herkenbaar voor jouw kleuter? ‘Jonge kinderen genieten van gezellige voor- en samenleesmomenten met hun ouder’, aldus Lucré de Man, Kind & Bijbel expert bij het NBG. ‘Of Jip en Janneke in een boom klimmen of Zacheus, dat maakt voor hen niet uit. Daarbij kunnen kleuters nog geen goed onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. Ze leven nog in een zogenaamde ‘magische wereld’. Jezus is een superheld en engelen zijn feeen.’ Voor jou als ouder is er natuurlijk wel degelijk verschil. ‘En nu komt het mooie, doordat kinderen vaak heel goede sfeerproevers zijn, voelt je kind vast al aan dat voor jou de kinderbijbel een andere betekenis heeft. Zulke dingen hoef je niet persé uit te spreken. Het feit dat God een rol speelt in levens van mensen in de Bijbel en in het leven van jou als ouders, is al onderscheidend.’

Schoolkind (7-9 jaar)

Theologiseren met kinderen, hoe doe je dat? 

Je hebt een kind van 7-9 jaar. Ben jij opgevoed met de Bijbel? En hoe kijk je daarop terug?
Grote kans dat je het anders wilt doen dan je ouders hebben gedaan. Dat is ook niet zo gek.

De ideeën over geloofsopvoeding zijn veranderd: geloofsoverdracht waarbij de volwassene het kind iets leert, maakt plaats voor meer gelijkwaardigheid en open geloofsgesprekken.

Ontvang inspiratie over hoe je het geloof een plekje kan geven ondanks de drukte van alle wekelijkse activiteiten.

gezins-bijbel-missie

Tieners (10-15 jaar)

Hoe ouder je kinderen worden, hoe lastiger het is om een moment te vinden om samen uit de Bijbel te lezen. Hoe draag je toch over dat de Bijbel relevant is en hoe praat je over de ingewikkelde onderwerpen van het geloof?