Hoofdinhoud

Water verandert in bloed

Stap 28 – Route 1

Zet elke een week stap in de Samenleesbijbel en ervaar dat kinderen van 8-12 jaar zelf de Bijbel gaan ontdekken!

Lees samen het Bijbelgedeelte en bespreek de vragen of doe het opdrachtje. Bij elke stap vind je verschillende soorten verwerkingen zodat elk kind aangesproken wordt in zijn of haar leervoorkeur

De eerste straf

Exodus 7:14-25

God zegt dat hij Egypte zal straffen

14De Heer zei tegen Mozes: ‘De farao wil niet toegeven. Hij weigert om het volk te laten gaan. 15Ga morgen naar hem toe, als hij naar de rivier de Nijl gaat. Wacht op hem aan de waterkant. Je moet de stok die in een slang veranderde, meenemen. 16Zeg tegen de farao: ‘De Heer, de God van de Israëlieten, heeft mij gestuurd. Hij vraagt u om zijn volk te laten vertrekken. Dan kunnen ze hem in de woestijn vereren. Maar tot nu toe hebt u niet willen luisteren. 17Daarom zal de Heer u laten zien wie hij is. Ik zal met deze stok op het water van de Nijl slaan. Dan zal het water veranderen in bloed. 18Alle vissen in de Nijl zullen sterven. De rivier zal stinken, en de Egyptenaren zullen geen water meer uit de rivier kunnen drinken.’ 19Zeg tegen Aäron dat hij zijn stok boven alle rivieren, kanalen en meren van Egypte moet houden. Overal zal het water veranderen in bloed, zelfs in waterbakken en bekers bij de mensen thuis.’

Water verandert in bloed

20Mozes en Aäron deden alles wat de Heer gezegd had. Aäron sloeg met zijn stok op het water van de Nijl, en het water veranderde in bloed. De farao en zijn dienaren zagen wat er gebeurde. 21Toen gingen alle vissen in de Nijl dood. De rivier ging stinken, en de Egyptenaren konden geen water meer drinken uit de rivier. 22Maar de Egyptische tovenaars konden precies hetzelfde doen. Daarom hield de farao vol, hij luisterde niet naar Mozes en Aäron. Dat had de Heer al gezegd. 23De farao draaide zich om en ging naar huis. Hij veranderde niet van gedachten, ook niet door dit wonder. 24De mensen in Egypte gingen in de buurt van de Nijl waterputten graven. Want het water van de Nijl was niet te drinken. 25Die ramp duurde zeven dagen.

De tien plagen

De farao heeft de Israëlieten steeds heel slecht behandeld. Hij maakte slaven van ze en kon alles met ze doen wat hij wilde. Maar nu verandert dat. Want God gaat de farao straffen. God zorgt ervoor dat al het water van de Nijl in bloed verandert. Dat is een ramp voor de Egyptenaren, want de Nijl is enorm belangrijk voor hen. Het water dat ze drinken en de vis die ze eten, komen uit de Nijl. Verder hebben ze het water uit de Nijl hard nodig voor de landbouw.

Na deze ramp volgen er nog negen andere rampen die God in Egypte laat gebeuren. Deze rampen worden vaak de ‘tien plagen’ genoemd. Dit zijn de tien plagen:

 1. Het water van de Nijl verandert in bloed.
 2. Er komt een kikkerplaag.
 3. In heel Egypte verandert het stof in muggen.
 4. Er komen overal steekvliegen.
 5. Het vee wordt ziek.
 6. Iedereen krijgt zweren.
 7. Het gaat heel hard hagelen.
 8. Er komen overal sprinkhanen.
 9. Het wordt overal donker.
 10. De oudste zoon in ieder gezin sterft.

Door de tien plagen laat God zien dat hij niet alleen de God is van de Israëlieten, maar dat hij ook macht heeft over de farao en over heel Egypte. God wil dat de farao naar hem luistert en de Israëlieten laat gaan.

God grijpt in

 • Waarom laat God rampen gebeuren in Egypte?
 • Wat vind je van wat God doet?
 • Hoe reageert de farao op de eerste ramp? Hoe vind je dat?
 • Wat zou jij gedaan hebben als je de farao was?

Water

Net als voor de Egyptenaren is water ook voor ons heel belangrijk. Nederlanders gebruiken per dag gemiddeld zo’n 120 liter water per persoon. Voor kinderen onder de 12 jaar ligt dat op ongeveer 91 liter per dag. Dat water wordt vooral gebruikt om te douchen, te wassen en de wc door te spoelen. Hoeveel water gebruik jij op een dag? Probeer dat eens een dag bij te houden. Dit lijstje kan je erbij helpen:

 • toiletbezoek: 6 liter
 • wassen bij de wastafel: 5 liter
 • tandenpoetsen: 2 liter
 • douchen: 62 liter
 • bad: 120 liter
 • een groot glas water: 200 ml
 • afwasmachine: 18 liter
 • handafwas: 9 liter
 • koken: 1,5 liter

Hoe zou het zijn om zonder water te moeten leven?

Beleef waardevolle gezinsmomenten met de Samenleesbijbel

Samenleesbijbel

€ 59.95

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.