Hoofdinhoud

Wanneer gaan we weer Bijbellezen?

De dagen verstrijken, de week is weer voorbij. Wanneer hebben we voor het laatst uit de Bijbel gelezen met de kinderen? Ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet weet. Niet omdat ik niet uit de Bijbel wil lezen met ze, maar er lijkt eigenlijk altijd wel wat te zijn. Iets dat er toch weer tussenkomt, dat voorrang krijgt en waardoor het dan toch ook weer die dag niet lukt. ‘Maar dat is toch niet waar we voor gekozen hebben?’ vroeg ik mijn man laatst. Nee, dat is het inderdaad niet. Dus daar wil ik verandering in brengen. Bijbellezen moet weer prioriteit krijgen. Of beter gezegd, prioriteit nummer één worden.

Wanneer gaan we Bijbellezen?

Het probleem zit hem eigenlijk al in het moment van Bijbellezen. We hebben namelijk geen vast moment dat we dat doen. Nu lezen we vaak en ik lees ook veel voor. Daarbij zitten ook boeken met een christelijke grondslag waardoor ze toch wat teksten meekrijgen. De oudste vindt zelf lezen niet zo leuk, maar de Kinderbijbel pakt hij dan wel graag. Dus zo krijgen ze toch wat mee. Maar ik merk dat ik zelf ook graag met ze wil lezen. Uit een Kinderbijbel of een Bijbels dagboek voor kinderen. Stap 1 is om een moment te prikken om dat te gaan doen. Maar welk moment past bij ons? Het was een periode tijdens het ontbijt. We gebruikten dan de Zoekbijbel. Een tijdje lazen we na het avond eten en later juist voor het slapen gaan. Maar nu ben ik onlangs weer een paar dagen per week gaan werken en is het opnieuw zoeken naar een geschikt moment. Ik weet het nog niet. Het onderschrijft in elk geval dat ‘het beste moment’ voor iedereen anders is en van tijd tot tijd kan verschillen.

Waarom lijkt het niet te lukken?

Het voelt als het zoeken van excuses om niet te lezen, maar de redenen zijn best plausibel. Op dinsdag, donderdag en vrijdag zijn we laat met eten of eten we apart van elkaar door sport van de kinderen. Sinds we bezig zijn met het slaappatroon van onze oudste gaat hij later naar bed. Dat betekent ook later naar boven voor het avondritueel. Het moment dat we vroeger met z’n alleen voor bedtijd hadden, samen lezen uit de Bijbel voor het slapen gaan, valt zo ook weg. Natuurlijk zijn dit allemaal redenen waarom het Bijbellezen niet lukt, maar is dat echt zo? Er is toch vast een manier dat het wel lukt? Een 1 op 1 moment met de kinderen is ook fijn bijvoorbeeld. Of in de ochtend voordat ze naar school gaan is er ook nog wel even een moment om te lezen.

Speciaal voor jou

Wil jij Bijbellezen op een manier die bij jouw gezin past? Wij reiken jou praktische tips die aansluiten op jullie wensen.

  • De beste kinderbijbels
  • Challenges, downloads, boekjes en video’s
  • Inspiratie en toerusting
  • Tips voor de praktijk.

En dat allemaal afgestemd op jouw gezin!

De juiste Bijbel kiezen

Naast het kiezen van een goed moment om te lezen in de Bijbel is het kiezen van de juiste Bijbel ook een goed punt. Hierbij is het goed om aan te sluiten bij de belevingswereld van je zoon en/of dochter. Onze beide kinderen (ze zijn nu 7 en 9 jaar) vinden de Voorleesbijbel erg leuk en met drie delen duurt het wel even voordat je daar doorheen bent. Mooi ook dat je de meeste verhalen uit de Bijbel daar terugvindt en het zo een hele complete Kinderbijbel is.

Voor oudere kinderen is het ook leuk om een Bijbels dagboek te gebruiken of de Samenleesbijbel te lezen. Voor wat jongere kinderen is de Peuterbijbel, de Samenleesbijbel Junior of de Voorleesbijbel heel leuk. Verschillende leeftijden en toch samenlezen? Maak er een fijn moment van!

Maak er een fijn moment van

Welk moment je ook kies en welke Bijbel je ook pakt, maak er een fijn moment van. Niets zo vervelend dan dat je steeds moet vragen of iemand stil wil zijn. Of dat je steeds moet stoppen omdat iemand iets wil vragen. Wat mij helpt er een fijn moment van te maken, is om aan te sluiten bij wat bij de kinderen past. Zoek een Kinderbijbel die aansluit bij je kinderen, bijvoorbeeld een Bijbel met veel plaatjes als ze visueler ingesteld zijn of met opdrachtjes als ze wat ouder zijn.

Ik heb zelf ook geleerd dat een fijn moment loslaten betekent. Ik wilde toen de kinderen klein waren graag stille tijd, maar met kleine kinderen is stilte iets dat vaak ver te zoeken is. Dat geeft niet, want er zijn verschillende manieren om dit in te vullen. Of gewoon in iets minder ‘stilte’ stille tijd te hebben. Loslaten van je verwachtingen en zijn in het moment. Dat helpt bij mij in elk geval enorm. Ook met het lezen uit de Bijbel met de kinderen. Als het niet gaat zoals het ‘moet’, dan moet het maar zoals het gaat.

Samenvattend

Eigenlijk komt het vinden van een goed moment om samen Bijbel te lezen neer op deze drie stappen:

Ik laat je binnenkort weten hoe het met ons gaat. Ik hoor ook graag van jou of deze 3 stappen je voldoende helpen!

Minke van der Eijk
Getrouwd met Mark en moeder van een zoon (juni 2013) en dochter (november 2015). Schrijft over haar ervaring met de geloofsopvoeding van haar kinderen. 

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.