Hoofdinhoud

Van generatie tot generatie

Psalm 78 geeft een waardevolle opdracht; de verhalen uit de Bijbel van generatie tot generatie doorgeven. Bert en Willemien Riends ontdekken nu ze opa en oma zijn dat je ook een rol mag spelen in het geloofsleven van je kleinkinderen. In deze blog geven zij waardevolle voorbeelden hoe je dit kan doen. 

‘Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het verleden, over de dingen die vroeger gebeurd zijn en die wij van onze voorouders hoorden. Ook onze kinderen moeten dat weten. Wij zullen hun het verhaal vertellen over de machtige daden van de Heer, de wonderen die Hij heeft gedaan. De Heer gaf zijn wetten aan Israël, Hij maakte regels voor zijn volk. Onze voorouders moesten die regels weer aan hun kinderen doorgeven. Want iedereen moest Gods regels kennen, elk kind dat in Israël geboren werd. Zo werden zijn wetten steeds doorgegeven.’

(n.a.v. Psalm 78)

Een nieuwe generatie

Wat staat het mooi beschreven in Psalm 78. God heeft bedacht dat zijn wetten doorgegeven moeten worden van generatie op generatie. Ieder gezinslid draagt daarin een verantwoordelijkheid. Sinds wij opa en oma zijn, is deze tekst nog meer voor ons gaan leven. Als grootouder bevind je je echt in een unieke situatie. Je mag getuige zijn van een nieuwe opgroeiende generatie, die op hun manier een bijdrage levert aan de samenleving. In hun ontdekkingsreis naar volwassenheid kun je van betekenis zijn voor je kleinkinderen. Verleden, heden en toekomst mag je met elkaar verbinden. Je kunt de tijd waarin je (klein)kinderen opgroeien, verbinden met de tijd die achter je ligt. Voor een stabiele samenleving is, ook wat de toekomst van de kerk en het geloofsleven betreft, samenwerking tussen de generaties noodzakelijk.

Hoe kun je een rol spelen in het leven van jouw (klein)kinderen?

Graag geven we vijf voorbeelden hoe je een rol kan spelen in het leven van jouw (klein)kinderen.

  • Vertel het kind dat hij of zij van waarde is, welke keuzes er ook gemaakt worden. Doe dat vooral door aandacht te geven en interesse te tonen in hun dagelijkse leven. Ga niet zitten wachten, maar onderneem zelf actie.
  • Bedenk dat vroeger anders is en niet beter. Erken dat je elkaar als generatie nodig hebt. De overdrachtsmethoden kunnen/mogen veranderen, als de kern van de blijde boodschap maar blijft staan.

Speciaal voor jou

Wil jij Bijbellezen op een manier die bij jouw gezin past? Wij reiken jou praktische tips die aansluiten op jullie wensen.

  • De beste kinderbijbels
  • Challenges, downloads, boekjes en video’s
  • Inspiratie en toerusting
  • Tips voor de praktijk.

En dat allemaal afgestemd op jouw gezin!

Generaties samen

Zo kun je als verschillende generaties samen optrekken en elkaar inwijden in de betekenis van het geloof. Wat een extra betekenis krijgt dan het lied: Samen in de naam van Jezus!

Bert Reinds en Willemien Reinds
Ze schreven samen het boek: De eerste keer opa en oma

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.