Hoofdinhoud

Opnieuw naar de Farao

Stap 27 – Route 1

Zet elke een week stap in de Samenleesbijbel en ervaar dat kinderen van 8-12 jaar zelf de Bijbel gaan ontdekken!

Lees samen het Bijbelgedeelte en bespreek de vragen of doe het opdrachtje. Bij elke stap vind je verschillende soorten verwerkingen zodat elk kind aangesproken wordt in zijn of haar leervoorkeur

Opnieuw naar de Farao

Exodus 6:28-7:13

De opdracht aan Mozes en Aäron

28-29De Heer zei in Egypte tegen Mozes: ‘Ik ben de Heer. Alles wat ik tegen je zeg, moet je aan de farao vertellen.’ 30Mozes zei: ‘De farao zal niet naar me luisteren. Want ik ben een slechte spreker.’ 1Maar de Heer zei: ‘Aäron zal namens jou spreken, en jij hebt de leiding. 2Jij moet Aäron alles vertellen wat ik tegen je gezegd heb. Dan moet hij tegen de farao spreken. Hij moet zeggen dat de farao de Israëlieten moet laten vertrekken uit zijn land. 3Maar ik zal ervoor zorgen dat de farao niet toegeeft en blijft weigeren. Ik zal in Egypte veel wonderen doen. 4En toch zal de farao niet luisteren. Dan zal ik de Egyptenaren mijn macht laten voelen en hen streng straffen. Daarna zal ik alle stammen van Israël uit Egypte weghalen. 5En dan zullen de Egyptenaren begrijpen dat ik de Heer ben.’ 6Mozes en Aäron deden alles wat de Heer gezegd had.

Mozes en Aäron gaan naar de farao

7Toen ze naar de farao gingen, was Mozes tachtig jaar oud en Aäron 83 jaar. 8De Heer zei tegen Mozes: 9‘Als de farao om een wonder vraagt, moet Aäron zijn stok voor de farao op de grond gooien. Die stok zal dan veranderen in een slang.’ 10Mozes en Aäron gingen naar de farao. Ze deden alles wat de Heer gezegd had. Aäron gooide zijn stok neer voor de farao en zijn dienaren. En de stok veranderde in een slang. 11Toen liet de farao de wijze mannen en tovenaars van Egypte komen. En zij konden hetzelfde. 12Ze gooiden hun stok op de grond, en elke stok veranderde in een slang. Maar de slang van Aäron at alle andere slangen op. 13Toch hield de farao vol. Hij luisterde niet naar Mozes en Aäron. Dat had de Heer al gezegd.

De staf van een Egyptische tovenaar

Magie in Egypte

Voor Egyptenaren waren magie en tovenarij heel belangrijk. De farao had zelfs eigen tovenaars in dienst. In de Egyptische toverkunst was de slang een belangrijk dier. De Egyptenaren geloofden dat de slang een god was die de farao beschermde. Daarom is op het voorhoofd van de farao altijd de kop van een slang afgebeeld. Egyptische tovenaars hadden vaak een toverstaf in de vorm van een slang. In dit verhaal kunnen ze die toverstaf tot een levende slang maken.

Wie wint

  • Waarom zou de farao Mozes en Aäron om een wonder vragen?
  • Welke twee wonderen laten Mozes en Aäron aan hem zien?
  • Hoe reageert de farao? Wat vind je daarvan?
  • In vers 3 staat dat God zelf ervoor zorgt dat de farao niet toegeeft en blijft weigeren.
  • Waarom zou God dat doen?
  • Het lijkt wel alsof er een wedstrijdje is tussen aan de ene kant de farao en zijn tovenaars, en aan de andere kant God en zijn dienaren Mozes en Aäron.
  • Wie gaat er winnen, denk je? Waarom?

Woordslang

Download deze bladzijde uit de Samenleesbijbel. Vul de woorden in die bij de omschrijvingen passen. De antwoorden op vraag 6, 10, 13 en 15 staan in de volgende stappen, maar misschien weet je ze al wel! Schrijf dan de letters uit de rondjes in de slang. Als je alles hebt ingevuld, lees je in de slang de namen van twee Egyptische tovenaars. Die namen vind je niet in het bijbelboek Exodus, maar in het Nieuwe Testament (in 2 Timoteüs 3:8-9).

Beleef waardevolle gezinsmomenten met de Samenleesbijbel

Samenleesbijbel met werkboek

€ 59.95

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.