Hoofdinhoud

Ontdek de Bijbel in de natuur en met muziek

Bijbellezen wordt vaak gecombineerd met muziek maken en zingen. Veel kinderen zijn gek op liedjes. Een combinatie die minder vaak voorkomt, is Bijbellezen en de natuur in gaan. Toch is ook dat een manier om de betekenis van Bijbelverhalen samen met kinderen te ontdekken. In dit artikel lees je meer over deze twee leervoorkeuren die kinderen kunnen hebben: gericht zijn op de natuur en gevoel hebben voor muziek.

  1. Kind is gericht op de natuur
  2. Kind is gericht op muziek

1. Kind is gericht op de natuur

Buiten op onderzoek uit gaan en goed kijken naar de natuur. Een deel van de kinderen houdt ervan en leert daardoor veel. Ze hebben een onderzoekende houding en zijn gericht op buiten. Zij houden van wat leeft en groeit en zijn gefascineerd door bijvoorbeeld dieren of bloemen. Deze kinderen zijn goed in het herkennen en onderscheiden van verschijnselen in de natuur. Ze kunnen deze indelen en ordenen in groepen of patronen, en passen dit ook toe op andere gebieden. Deze manier van leren wordt ook wel naturalistische intelligentie genoemd.

Eén van de manieren om aan de slag te gaan met de Bijbelverhalen in kinderbijbels die geschreven zijn vanuit de kindertheologie (zoals Mijn Peuterbijbel, de Samenleesbijbel Junior en de Samenleesbijbel ), is de natuur in gaan en werken met materialen uit de natuur. We geven je twee praktische opdrachten waarmee je dat kunt doen, aan de hand van Genesis 1: het verhaal over het begin van de wereld.

Speciaal voor peuters

Peuters houden ervan om samen iets te doen. Ze ontdekken de wereld door nieuwe ervaringen. Een Bijbelverhaal kun je heel concreet maken door er een ervaring aan te koppelen. Melanie laat zien hoe zij een boswanding maakt tot een bijbelervaring voor peuters en kleuters.

Lees hier meer over in ‘Een boswandeling wordt een bijbelervaring

Met schoolgaande kinderen

Maak je eigen kunstwerk met schoolgaande kinderen

De manier waarop God alles gemaakt heeft, lijkt wel op hoe een kunstenaar een kunstwerk maakt. Maak zelf ook eens een kunstwerk met materiaal uit de natuur.

  • Takjes, bladeren, bloemen, zaden, stenen, veertjes, schelpen, en ander materiaal uit de natuur.
  • Lijm
  • Een vel papier of een schoenendoos
  • Eventueel een lijst om het kunstwerk in te lijsten

Opdracht:
Laat het materiaal uit de natuur drogen en maak er daarna je eigen kunstwerk van. Je kunt alles bijvoorbeeld op een groot vel papier plakken en inlijsten of een kijkdoos maken in een schoenendoos en die tentoonstellen.

Speciaal voor jou

Wil jij Bijbellezen op een manier die bij jouw gezin past? Wij reiken jou praktische tips die aansluiten op jullie wensen.

  • De beste kinderbijbels
  • Challenges, downloads, boekjes en video’s
  • Inspiratie en toerusting
  • Tips voor de praktijk.

En dat allemaal afgestemd op jouw gezin!

2. Kind is gericht op muziek

Heb je een kind dat graag zingt, een muziekinstrument bespeelt en die vaak luistert naar muziek? En is je kind gevoelig voor ritme, melodie, toonhoogte en klankkleur? Dan heeft hij of zij een sterk ontwikkelde muzikale intelligentie. Ze herkennen en onthouden muzikale lijnen en ritmes met gemak. Je hoort ze vaak neuriën of zingen. Ze genieten van muziek maken en beluisteren. Ook zelf nieuwe liedjes of muziek maken ligt binnen hun mogelijkheden. Daarnaast kun je dit talent terugzien in de manier waarop deze kinderen schrijven en spreken. Hun gevoel voor maat en ritme maakt van deze kinderen gedichtjes-schrijvers en vertellers naar wie je graag luistert.

De Bijbel en muziek gaan heel goed samen. In het Oude Testament speelt muziek een grote rol en het Bijbelboek Psalmen is daar het ultieme voorbeeld van. Ook in de kerk is zingen een belangrijk onderdeel van de viering. Muziek helpt je om emoties te uiten, maar ook om teksten te onthouden. Heel handig als het gaat om het aanleren van bijbelteksten.

Bij diverse kinderbijbels zijn liedjes geschreven. In de Samenleesbijbel staan bijvoorbeeld veertig nieuwe liedjes verdeeld over de drie routes. De bladmuziek en de cd zitten erbij, zodat je alle liedjes kan luisteren en meezingen. Ook bij de Babybijbel en Peuterbijbel horen liedjes. Al vroeg beginnen met liedjes, zorgt ervoor dat je kinderen al vroeg bekendraken met de namen en termen uit de Bijbel.

De liedjes bij de Samenleesbijbel en de Babybijbel zijn te beluisteren op spotify. Daarnaast zijn er ook een heleboel andere mooie liedjes voor kinderen, bijvoorbeeld van de Liedjesbijbel.

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.