Hoofdinhoud

Mozes wordt herder in Midjan

Stap 23 – Route 1

Zet elke een week stap in de Samenleesbijbel en ervaar dat kinderen van 8-12 jaar zelf de Bijbel gaan ontdekken!

Lees samen het Bijbelgedeelte en bespreek de vragen of doe het opdrachtje. Bij elke stap vind je verschillende soorten verwerkingen zodat elk kind aangesproken wordt in zijn of haar leervoorkeur

Mozes vlucht

Exodus 2:11-25

Mozes slaat een Egyptenaar dood

11Op een keer kwam Mozes bij de mensen van zijn eigen volk. Hij was toen al volwassen. Hij zag hoe hard de Israëlieten moesten werken. Hij zag ook dat een Israëliet geslagen werd door een Egyptenaar. 12Mozes keek om zich heen en zag dat er verder niemand in de buurt was. Toen sloeg hij de Egyptenaar dood. Hij verborg hem vlug onder het zand. 13De volgende dag zag Mozes twee Israëlieten met elkaar vechten. Hij vroeg aan de man die begonnen was: ‘Waarom sla je iemand van je eigen volk?’ 14De man zei: ‘Waar bemoei jij je mee? Wie zegt dat jij de baas bent over ons? Wil je mij soms ook doodslaan, net als die Egyptenaar?’ Mozes schrok. Hij dacht: De mensen weten dus wat ik gedaan heb. 15Toen de farao hoorde wat er gebeurd was, wilde hij Mozes laten doden. Maar Mozes vluchtte. Mozes ging naar het land Midjan. Toen hij daar bij een waterput zat,

Mozes woont in Midjan

16kwamen de zeven dochters van de priester van Midjan eraan. Ze begonnen de schapen en geiten van hun vader water te geven. 17Toen kwamen er herders aan die hen weg wilden jagen. Maar Mozes ging eropaf om de meisjes te helpen. Daarna gaf hij hun dieren te drinken. 18Toen de meisjes thuiskwamen, vroeg hun vader: ‘Hoe komt het dat jullie vandaag zo vroeg terug zijn?’ 19Ze zeiden: ‘Een Egyptenaar heeft ons geholpen toen de herders ons weg wilden jagen. En hij heeft ook water voor ons gehaald en de dieren te drinken gegeven.’ 20‘En waar is die man nu?’ vroeg hun vader. ‘Waarom hebben jullie hem bij de put achtergelaten? Ga hem halen, dan kan hij bij ons eten.’ 21Mozes ging met de meisjes mee naar hun vader. Daarna bleef hij daar wonen. Eén van de dochters, Sippora, werd zijn vrouw. 22Toen zij een zoon kreeg, noemde Mozes hem Gersom. ‘Ik ben een vreemdeling hier,’ zei Mozes. ‘Ik woon in een land dat ik niet ken.’

God krijgt medelijden met zijn volk

23Jaren later stierf de farao. Maar de Israëlieten hadden het nog steeds erg moeilijk, omdat ze als slaven moesten werken. Ze schreeuwden om hulp, en God hoorde hen. 24Hij luisterde naar hen. Hij dacht aan wat hij beloofd had aan Abraham, Isaak en Jakob. 25Hij zag hoe moeilijk de Israëlieten het hadden, en hij kreeg medelijden met hen.

Herder

  • In dit verhaal gedraagt Mozes zich drie keer alsof hij de baas is. Kun jij vertellen wat hij doet? Wat vind je daarvan?
  • Mozes trouwt met Sippora, die in de woestijn voor de schapen en geiten zorgt. Hij wordt zelf ook herder in de woestijn. Hoe denk je dat hij dat vond?
  • Pas als Mozes een hele tijd schaapherder is geweest, maakt God hem leider van het volk van Israël. Waarom zou God hem niet meteen leider hebben gemaakt? Welke dingen die Mozes als herder geleerd had, kon hij als leider goed gebruiken?
  • Mozes speelt eerst de baas, maar wordt later een echte leider. Wat is volgens jou het verschil tussen ‘de baas spelen’ en ‘een leider zijn’?
  • Ben je zelf wel eens leider geweest? Hoe was dat? Wat ging er goed en wat ging er minder goed?

Wat past bij een herder

Schrijf het woord ‘herder’ midden op een leeg A4’tje. Trek een cirkel om het woord heen. Trek lijnen naar alle kanten, zoals de stralen van de zon. Schrijf aan het einde van iedere lijn iets waarvan je vindt dat het bij een herder past. Denk bijvoorbeeld aan dingen die een herder moet doen, zoals: goed opletten en geduldig zijn.

Schaapsherder

In het land Midjan werd Mozes een schaapsherder. In Egypte, waar hij opgegroeid was, hadden de mensen een hekel aan schaapherders (kijk maar eens in Genesis 46:33-34). Terwijl Mozes eerst als prins een heel hoge plaats had, kreeg hij daarna dus een beroep waar iedereen op neerkeek.

Beleef waardevolle gezinsmomenten met de Samenleesbijbel

Samenleesbijbel

€ 59.95

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.