Hoofdinhoud

Mozes wordt geboren

Stap 22 – Route 1

Zet elke een week stap in de Samenleesbijbel en ervaar dat kinderen van 8-12 jaar zelf de Bijbel gaan ontdekken! 

Lees samen het Bijbelgedeelte en bespreek de vragen of doe het opdrachtje. Bij elke stap vind je verschillende soorten verwerkingen zodat elk kind aangesproken wordt in zijn of haar leervoorkeur

De geboorte van Mozes

Exodus 2:1-10

Een vrouw redt haar zoon

1Een man uit de stam Levi trouwde met een vrouw uit dezelfde stam. 2Zij werd zwanger en ze kreeg een zoon. Toen ze zag hoe mooi hij was, verstopte ze hem. Drie maanden lang hield ze hem verborgen. 3Toen de vrouw haar zoon niet langer kon verbergen, pakte ze een rieten mand. Die maakte ze waterdicht, en ze legde het kind erin. Daarna zette ze de mand in de rivier de Nijl, tussen het riet. 4De zus van het jongetje bleef in de buurt. Want ze wilde zien wat er verder met hem zou gebeuren.

Een kind wordt gevonden

5Even later kwam de dochter van de farao naar de Nijl. Ze ging een bad nemen in de rivier, terwijl haar slavinnen langs de kant heen en weer liepen. Opeens zag ze de mand tussen het riet. Ze liet hem halen door een slavin. 6Toen ze de mand opendeed, zag ze het kind. Het jongetje huilde, en de dochter van de farao kreeg medelijden. ‘Ach,’ zei ze, ‘het is een Israëlitisch jongetje.’ 7Toen kwam de zus van het jongetje eraan. Ze zei: ‘Zal ik een Israëlitische vrouw zoeken die het kind de borst kan geven?’ 8‘Ja,’ zei de dochter van de farao, ‘doe dat maar.’ Het meisje ging haar moeder halen. 9De dochter van de farao zei tegen de moeder: ‘Neem dit kind mee en voed het voor me. Ik zal u ervoor betalen.’ De moeder nam haar kind mee en voedde het. 10Toen het jongetje groot genoeg was, bracht de moeder hem naar de dochter van de farao. Die adopteerde het kind en ze gaf hem een naam. Ze noemde hem Mozes. Ze zei: ‘Ik heb hem uit het water gehaald.’

Rieten mandje

Maak een ‘rieten’ mandje en laat het naar de overkant varen!

Je hebt nodig:

  • een afwasbak
  • papier
  • water

Opdracht:

Zet een afwasbak met water op tafel. Laat iedereen een ‘rieten’ mandje maken van papier. Zet alle mandjes aan één kant van de bak met water. De dochter van de farao staat aan de andere kant. Zorg ervoor dat je het papieren mandje aan de andere kant van de bak krijgt door te blazen.

Tip: Probeer dit eens buiten in een meertje of in het zwembad. Wie komt er dan het verst? Let op: Doe deze opdracht nooit alleen! Vraag aan één van je ouders of aan een andere volwassene of die je wil helpen.

Bijzonder

  • Er gebeuren allerlei bijzondere dingen met Mozes als hij een baby is. Noem er eens twee.
  • Wat zou het kunnen betekenen dat er zulke bijzondere dingen met Mozes gebeuren?
  • Kun je iemand anders uit de Bijbel noemen met wie ook bijzondere dingen gebeurden toen hij klein was?

Adoptieprinsen in Egypte

Mozes werd geadopteerd door de dochter van de farao. Het kwam vaker voor dat kinderen door de farao geadopteerd werden. Ze mochten dan in het paleis komen wonen, samen met de andere kinderen van de farao.

In het paleis kregen ze onderwijs van een privéleraar. Ze leerden lezen en schrijven, en ze kregen les over de wet, over godsdienst, over verhalen en gedichten, en over wiskunde en muziek. Zo werden ze opgeleid om later belangrijke banen te krijgen in Egypte, bijvoorbeeld in het leger, als priester of als bestuurder.

Ook Mozes had zo’n opleiding gehad. Daardoor was hij goed voorbereid om later de leider van de Israëlieten te zijn.

Luister en zing mee

Zing samen het lied ‘De aarde was leeg’. Te beluisteren via Spotify.

Beleef waardevolle gezinsmomenten met de Samenleesbijbel

Samenleesbijbel

€ 59.95

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.