Hoofdinhoud

Jozef wordt in de put gegooid

Stap 10 – route 1

Zet elke een week stap in de Samenleesbijbel en ervaar dat kinderen van 8-12 jaar zelf de Bijbel gaan ontdekken! 

Lees samen het Bijbelgedeelte en bespreek de vragen of doe het opdrachtje. Bij elke stap vind je verschillende soorten verwerkingen zodat elk kind aangesproken wordt in zijn of haar leervoorkeur

Jozef wordt in de put gegooid

Genesis 37:12-25

Jozef gaat naar zijn broers

12Op een keer waren de broers van Jozef met de schapen en de geiten naar de stad Sichem gegaan. 13-14Toen zei Jakob tegen Jozef: ‘Je broers zijn met de kudde naar Sichem. Ga eens naar hen toe en vraag hoe het met hen gaat. Kijk ook of het goed gaat met de dieren. En kom dat dan aan mij vertellen.’ Jozef zei: ‘Dat is goed.’ Jozef ging vanuit het dal bij Hebron naar Sichem. 15Daar kwam hij in het veld een man tegen, die vroeg: ‘Wie zoek je?’ 16‘Ik zoek mijn broers,’ zei Jozef. ‘Hebt u ze misschien ergens gezien, met hun kudde?’ 17De man zei: ‘Ze zijn hier alweer weg. Ze zeiden dat ze naar de stad Dotan gingen.’ Toen ging Jozef ook naar Dotan, en daar vond hij zijn broers.

De broers gooien Jozef in een put

18De broers zagen Jozef al in de verte aankomen. Voordat hij bij hen was, bedachten ze een plan om hem te doden. 19Ze zeiden tegen elkaar: ‘Kijk, daar heb je die dromer! 20Kom, laten we hem vermoorden en in een put gooien. Dan zeggen we dat hij opgegeten is door een roofdier. Dan zullen we wel eens zien of zijn dromen uitkomen!’ 21-22Toen Ruben dat hoorde, zei hij: ‘Nee, laten we hem niet doodslaan. Een moord is niet nodig. Gooi hem in één van de putten hier in de woestijn, maar vermoord hem niet.’ Ruben was van plan om Jozef te redden en om hem terug te brengen naar zijn vader. 23-24Toen Jozef bij zijn broers kwam, grepen ze hem vast. Ze trokken zijn mooie gekleurde jas uit en ze gooiden hem in een put. Het was een waterput, maar er stond geen water in. 25Daarna gingen ze zitten eten. Opeens zagen de broers een groep mannen aankomen. Het waren handelaars. Ze kwamen uit Gilead en ze waren op weg naar Egypte. Ze hadden kamelen bij zich met dure kruiden en geurige olie.

Put

De put waar Jozef in gegooid werd, was een oude waterput die droog stond. Zulke putten waren diep en de wanden ervan waren steil. Jozef kon er dus niet zelf uit klimmen.

Soms zeg je wel eens dat iemand ‘in de put zit’. Dat betekent dat hij of zij erg verdrietig of bezorgd is. Misschien komt die uitdrukking wel uit dit verhaal!

Een put vol briefjes

Zet een emmer op tafel. Dat is de put. Schrijf allemaal iets op een briefje waarover je wel eens in de put zit. Gooi de briefjes in de emmer. Pak daarna allemaal een briefje uit de emmer (niet je eigen briefje). Schrijf op dat briefje iets om de ander moed in te spreken. Geef het briefje dan terug aan degene van wie het was.

Jozef in de put

  • Lees vers 19 en 20 nog een keer goed door. Waarom willen de broers Jozef eigenlijk vermoorden? En denk je dat hun plan zal lukken? Waarom?
  • Wat doet Ruben? Wat vind je daarvan?
  • Hoe zou Jozef zich gevoeld hebben toen hij in de put zat?
  • Stel je voor dat jij in een put gegooid zou worden, hoe zou jij je dan voelen?
  • Als jij Jozef moed in zou kunnen spreken, wat zou je dan tegen hem zeggen?

De jas van Jozef (2)

Als Jozef bij zijn broers komt, grijpen ze hem vast en trekken ze hem meteen zijn mooie jas uit. Dan kan niemand meer zien dat Jozef het lievelingskind van hun vader is. En misschien kunnen ze ook nog wel geld krijgen voor die dure jas!

Zo zit Jozef even later in een koude, donkere put, zonder zijn warme jas aan.

Stappen gemist en wil je bij Stap 1 beginnen? Ga dan naar de eerste stappen van Route 1.

Beleef waardevolle gezinsmomenten met de Samenleesbijbel

Samenleesbijbel met werkboek

€ 59.95

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.