Hoofdinhoud

Jozef legt de dromen van de farao uit

Stap 14 – Route 1

Zet elke een week stap in de Samenleesbijbel en ervaar dat kinderen van 8-12 jaar zelf de Bijbel gaan ontdekken! 

Lees samen het Bijbelgedeelte en bespreek de vragen of doe het opdrachtje. Bij elke stap vind je verschillende soorten verwerkingen zodat elk kind aangesproken wordt in zijn of haar leervoorkeur

Jozef legt de dromen van de farao uit

Wat hiervoor gebeurde

Op een nacht krijgt farao twee raadselachtige dromen. Niemand van zijn wijze mannen kan hem uitleggen wat de dromen betekenen. Maar dan denkt de wijnschenker van de farao opeens aan Jozef. Die heeft ooit in de gevangenis zijn droom uitgelegd. Jozef moet nu de dromen van de farao gaan uitleggen. Daarom wordt hij uit de gevangenis gehaald.

Genesis 41:17-32

De farao vertel zijn dromen

17De farao vertelde zijn dromen aan Jozef. Hij zei: ‘Ik stond aan de kant van de rivier de Nijl. 18Toen kwamen er zeven koeien uit de rivier. Het waren mooie, vette koeien. Ze begonnen gras te eten aan de kant van de rivier. 19Maar daarna kwamen er zeven andere koeien uit het water. Lelijke, magere koeien. Ik had in Egypte nog nooit zulke lelijke koeien gezien! 20Toen aten de magere, lelijke koeien de zeven vette koeien op. 21Maar de magere koeien werden niet vetter. En ze bleven lelijk. Toen werd ik wakker. 22Even later droomde ik weer. Ik zag uit één plant zeven dikke, mooie stengels koren komen. 23Maar daarna zeven dunne stengels, die verdord waren door de hete oostenwind. 24De dunne stengels aten de dikke stengels op. Ik heb die dromen aan de wijze mannen verteld. Maar niemand kon ze uitleggen.’

Jozef legt de dromen uit

25Jozef zei tegen de farao: ‘Uw dromen betekenen allebei hetzelfde. Met die dromen vertelt God u wat hij gaat doen. 26De zeven mooie koeien zijn zeven jaren, net als de zeven mooie stengels. 27De zeven magere, lelijke koeien zijn ook zeven jaren, net als de zeven dunne, droge stengels. Dat zijn zeven jaren waarin iedereen honger zal lijden. 28Het is zoals ik u zei, farao. God heeft u laten zien wat hij gaat doen. 29Er komen eerst zeven goede jaren. Dan zal er in het hele land heel veel koren groeien. 30Daarna komen er zeven slechte jaren. Dan zal iedereen honger lijden. Alle rijkdom is dan vergeten. De honger zal verschrikkelijk zijn. 31Niemand merkt dan nog iets van de rijkdom van vroeger. 32U hebt twee keer hetzelfde gedroomd. Dat betekent dat Gods besluit vaststaat. En dat hij het snel laat gebeuren.’

De jas van Jozef (5)

Als Jozef uit de gevangenis komt, mag hij zijn oude, vieze kleren die hij al die jaren in de gevangenis gedragen had, uitdoen. Jozef krijgt schone kleren aan. Zal het nu eindelijk weer beter gaan met Jozef?

Een piramide, het graf van een farao

De farao

In dit verhaal gaat het over de farao. Dat is een andere naam voor de koning van Egypte. De farao’s hadden heel veel macht. In Egypte geloofden de mensen dat de farao’s na hun dood nog verder zouden leven. Daarom bouwden ze enorme piramides om hun koningen in te begraven. Daar konden dan al de kostbare spullen van de farao’s in gelegd worden, zodat ze die ook in hun leven na de dood nog konden gebruiken. Soms werden er zelfs slaven van de farao gedood als hij gestorven was, om met de farao mee te gaan in zijn graf.

Twee dromen

De farao had twee dromen. God vertelde hem daarin iets over de toekomst, over wat er met Egypte zou gebeuren. De farao zelf wist niet wat zijn dromen betekenden. Maar gelukkig kon Jozef het aan hem uitleggen.

  • Waarom zou God zulke dromen aan de farao gegeven hebben?
  • Wat betekende het dat de farao twee dromen kreeg met dezelfde betekenis?
  • In welke eerdere verhalen over Jozef kwamen we ook twee dromen tegen? Wat denk jij dat er met Jozef gaat gebeuren nu hij de dromen van de farao heeft uitgelegd?

Koeien en koren

Op de tekening van de dromende farao staat afgebeeld wat de farao zag in zijn dromen. Hier zie je een rijtje met de betekenis van de dingen die hij droomde. Zoek het beeld uit de droom bij de tekst. Soms hebben twee beelden dezelfde betekenis.

  • Het gaat zeven jaar goed in Egypte.
  • Het gaat zeven jaar slecht in Egypte.
  • Wat de farao droomt, zal snel gebeuren.
  • Het zal eerst goed gaan, en daarna slecht.

Luister en zing mee

Zing samen het lied ‘Wie dromen droomt’. Te beluisteren via Spotify.

Beleef waardevolle gezinsmomenten met de Samenleesbijbel

Samenleesbijbel

€ 59.95

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.