Hoofdinhoud

Jona vlucht

Stap 33 – Route 1

Zet elke een week stap in de Samenleesbijbel en ervaar dat kinderen van 8-12 jaar zelf de Bijbel gaan ontdekken!

Lees samen het Bijbelgedeelte en bespreek de vragen of doe het opdrachtje. Bij elke stap vind je verschillende soorten verwerkingen zodat elk kind aangesproken wordt in zijn of haar leervoorkeur

Jona gehoorzaamt de Heer niet

Jona 1:1-16

Jona vlucht voor de Heer

1Op een dag kreeg Jona, de zoon van Amittai, een opdracht van de Heer. De Heer zei: 2‘Ga op reis naar Nineve. Waarschuw de mensen in die grote stad. Want ik heb gezien dat ze slechte dingen doen.’ 3En Jona ging op reis, maar niet naar Nineve. Hij wilde naar Tarsis vluchten, zo ver mogelijk bij de Heer vandaan. Jona kwam in de haven van Jafo. Daar vond hij een schip dat naar Tarsis zou varen. Hij betaalde voor de reis, en ging mee naar Tarsis. Zo ver mogelijk bij de Heer vandaan.

Er komt storm

4Maar de Heer zorgde voor een zware storm. De zee ging zo wild tekeer, dat het schip bijna in stukken brak. 5De zeemannen werden bang, en iedereen riep zijn eigen god om hulp. Ook gooiden ze alles wat aan boord was, in zee. Zo probeerden ze het schip te redden. Intussen lag Jona onder in het schip te slapen. 6De kapitein ging naar hem toe en riep: ‘Lig jij hier te slapen? Vooruit, sta op, en bid tot je God om hulp. Misschien zal jouw God wel voor ons zorgen. Anders gaan we dood!’

De ramp is Jona’s schuld

7De zeemannen zeiden tegen elkaar: ‘Wie is toch de schuld van deze ramp? Laten we het lot werpen om het aan onze goden te vragen.’ Dat deden ze. Toen kwamen ze te weten dat het de schuld van Jona was. 8De zeemannen begonnen Jona vragen te stellen: ‘Waarom gebeurt dit? Wat doe je hier? Waar kom je vandaan? Uit welk land kom je? Bij welk volk hoor je?’ 9Jona antwoordde: ‘Ik hoor bij het volk van Israël. De Heer van de hemel is mijn God. Hij is de God die de zee en het land gemaakt heeft.’ 10Jona vertelde dat hij op de vlucht was voor de Heer. Nu werden de zeemannen pas echt bang. Ze vroegen hem: ‘Hoe kun je dat doen? 11Wat moeten wij nu met jou doen, zodat de zee weer rustig wordt?’ Want het ging steeds harder stormen.

Jona wordt in zee gegooid

12Jona zei tegen de zeemannen: ‘Gooi mij maar in zee, dan zal de zee jullie met rust laten. Want het is mijn schuld dat jullie in deze zware storm terechtgekomen zijn.’ 13Maar de zeemannen probeerden eerst naar het land te roeien. Ze deden erg hun best, maar het lukte niet. Want het ging steeds harder stormen. 14Toen schreeuwden ze: ‘Ach, Heer, laat ons niet doodgaan als we deze man in zee gooien. En straf ons niet als hij onschuldig is. U bent de Heer, alles gaat zoals u het wilt.’ 15Toen gooiden ze Jona in zee. Meteen werd de zee rustig. 16De zeemannen kregen grote eerbied voor de Heer. Ze besloten hem een offer te brengen en hem voor altijd te dienen.

Nineve of Tarsis

vergrootglas

God zegt dat Jona naar de stad Nineve moet gaan, maar Jona gaat precies de andere kant op. Nineve ligt in het oosten, in een land dat toen Assyrië heette en dat we nu kennen als Irak. Maar Jona gaat naar het westen. Daar is de Middellandse Zee. In de haven van Jafo vindt Jona een boot om nog verder weg te komen van Nineve. Hij wil naar Tarsis vluchten, dat ergens aan de andere kant van de Middellandse Zee lag.

Een profeet

Jona is een profeet. Een profeet is iemand die door God gestuurd wordt om een bepaalde boodschap te vertellen. Bijvoorbeeld omdat mensen verkeerd leven zoals in Nineve.

De ongehoorzame profeet

  • Waarom wil Jona de inwoners van Nineve niet waarschuwen, denk je?
  • God zorgt voor een zware storm. Wat vind je daarvan?
  • Wat zou jij doen als je dezelfde opdracht zou krijgen als Jona?

Jona verstopt zich

Jona probeert zich te verstoppen voor God. Maar dat lukt niet, omdat God dat doorheeft. God vindt het heel belangrijk dat Jona hem gehoorzaamt.

Bij de volgende opdracht ga je verstoppertje spelen.

Je hebt nodig:

een stopwatch of een horloge met een secondewijzer

Opdracht:

Denk goed na: wat is de beste verstopplek in huis? Ga zo snel mogelijk naar die plek toe en verstop je. Je krijgt twintig seconden voorsprong: pas daarna mag je worden gezocht. Hoe lang duurt het voor je wordt gevonden?

Doe het nog eens, maar verstop je op een andere plek en met vijftien seconden voorsprong. Doe het daarna met tien, vijf en twee seconden voorsprong.

  • Wanneer lukte het jou niet meer om je te verstoppen?
  • Heb jij je wel eens verstopt als je van je ouders iets moest doen? Hielp dat?

Beleef waardevolle gezinsmomenten met de Samenleesbijbel

Samenleesbijbel

€ 59.95

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.