Hoofdinhoud

Hoe dan?! Het Paasverhaal lezen met je kind

Het Paasverhaal is een Bijbelverhaal dat elk jaar terugkomt. Het is een heel belangrijk verhaal. Maar het kan ook een moeilijk verhaal zijn om samen met kinderen te lezen. Drie tips helpen je op weg om dit verhaal over dood, opstanding en nieuw leven samen met kinderen te lezen en ontdekken.

1. ‘Belangrijk’ ≠ ‘het moet’

Het Paasverhaal gaat over het lijden van Jezus, zijn dood en zijn opstanding. Pasen is het belangrijkste feest in de kerk. Maar dat betekent niet dat je het verhaal van Jezus’ lijden en dood op elke leeftijd met ieder kind móet lezen. Bedenk wat bij je kind past, en of het al iets met de inhoud van het verhaal kan. Als dat niet dit jaar is, dan wellicht volgend jaar. En dat is prima. Juist omdat het Paasverhaal elk jaar gelezen wordt, kun je de tijd nemen om ermee vertrouwd te raken.

2. Kies een insteek die bij jullie past

Blijf dicht bij jezelf en dicht bij je kind. Ga voor jezelf na wat je belangrijk vindt in het Paasverhaal. Waarom wil je graag dat je kind het verhaal hoort? Waar ligt voor jou het belang en de betekenis van het verhaal? En: sluit aan bij waar je kind aan toe is. Wat past bij je kind? Dat heeft te maken met hoe je kind in elkaar zit, en natuurlijk met de leeftijd.

Jonge kinderen denken concreet en tegelijkertijd heel open en vol verbeeldingskracht. Tips om met kinderen tussen de 3 en de 7 jaar het Paasverhaal te lezen:

  • Lees met heel jonge kinderen het duidelijke verhaal van Jezus’ intocht in Jeruzalem, zijn dood en opstanding in Mijn Peuterbijbel. Peuters kunnen hierbij interactief meedoen op een manier die bij hen en bij het verhaal past.
  • Bekijk met iets oudere kinderen de krachtige illustraties in de Prentenbijbel wanneer je het verhaal van Jezus’ lijden, sterven en opstandig met hen wil delen en beleven. In de illustraties worden de sfeer en emoties bij het verhaal goed zichtbaar. Neem de tijd om daar samen naar te kijken en over door te praten.
  • Kies voor het verhaal van Maria die Jezus na zijn opstanding bij het lege graf ontmoet wanneer je liever de nadruk legt op haar blijdschap dat Jezus weer leeft. Je vindt dit verhaal in de Samenleesbijbel Junior.

Oudere kinderen kunnen abstracter denken en meerdere perspectieven innemen bij het Paasverhaal én bij hun eigen ervaringen met dood en verdriet. Vanaf een jaar of 8 kun je het verhaal lezen in een goed begrijpelijke vertaling, zoals de Startbijbel in Bijbel in Gewone Taal. Ben je ook op zoek naar weetjes, gespreksvragen en opdrachten om het verhaal verder te ontdekken, gebruik dan de Samenleesbijbel.

3. Ontdek het verhaal samen met je kind

Het Paasverhaal kun je vanuit heel veel perspectieven bekijken. Het is een verhaal dat emoties oproept, bij jou maar ook bij je kind. Het is waardevol om dat samen te beleven. Kijk en luister daarom goed wat het Paasverhaal bij je kind oproept. Doe dit met een open blik en wees nieuwsgierig naar wat je kind zelf ontdekt in het verhaal. Denk samen over het verhaal na. Je komt er zo achter wat je kind mooi en moeilijk vindt, waar het vragen bij heeft en wat het meeneemt uit het verhaal. Laat je verrassen. En wees niet te bang voor grote of moeilijke vragen. Kinderen stellen vaak hun heel eigen vragen bij een verhaal, en ze bedenken ook eigen oplossingen of troost voor wat moeilijk is.

Je zult merken dat jonge kinderen het verhaal van Jezus’ dood en lijden vaak verdrietig, zielig of ‘niet ‘lief’ vinden. Daar kan even gemakkelijk een gedachte op volgen als: ‘Maar het is wel fijn voor hem dat Hij weer is opgestaan.’ Het Paasverhaal kan de vraag oproepen waarom Jezus opstaat uit de dood, maar bijvoorbeeld hun eigen opa of oma gestorven blijft. Tegelijkertijd is het denken van jonge kinderen zo open en vol vertrouwen dat ze het verhaal onvoorwaardelijk kunnen geloven, zonder twijfel. Iets waar kinderen ons in voor mogen gaan.

Oudere kinderen reageren weer anders. Ze kunnen kritische vragen stellen en twijfelen. Het is goed als ze daar ruimte voor ervaren. Het vraagt van jou dat je eerlijk bent over wat je zelf misschien ook moeilijk te begrijpen vindt. Deel met elkaar jullie vragen én je hoop en geloof. Dat kan al pratend, maar bijvoorbeeld ook in een gebed. Zo ben en blijf je samen onderweg rond het indrukwekkende wonder van Pasen.

Maartien Hutter
Maartien is theoloog en godsdienstpedagoog. Ze werkt voor het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap aan de kinderdienstmethode Bijbel Basics, schreef mee aan de Samenleesbijbel en andere producten voor kinderen . 

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.