Hoofdinhoud

Het plan van Jozef

Stap 15 – route 1

Zet elke een week stap in de Samenleesbijbel en ervaar dat kinderen van 8-12 jaar zelf de Bijbel gaan ontdekken! 

Lees samen het Bijbelgedeelte en bespreek de vragen of doe het opdrachtje. Bij elke stap vind je verschillende soorten verwerkingen zodat elk kind aangesproken wordt in zijn of haar leervoorkeur

Het plan van Jozef

Genesis 41:33-57

Jozef heeft een plan voor Egyte

33Jozef ging verder: ‘Farao, u kunt het beste iemand zoeken die wijs en verstandig is. Geef hem de leiding over het land. 34-35Verder moet u ervoor zorgen dat alle mensen in de zeven goede jaren een vijfde deel van hun oogst inleveren. In alle steden van Egypte moet graan bewaard worden. 36Dat graan is voor de zeven slechte jaren. Dan zullen de mensen in Egypte niet sterven van de honger.’

Jozef krijgt de leiding over het land

37De farao en zijn dienaren vonden dat Jozef een goed plan had. 38De farao zei tegen zijn dienaren: ‘De geest van God is in deze man. Nergens zullen we iemand vinden zoals hij.’ 39Toen zei de farao tegen Jozef: ‘God heeft ervoor gezorgd dat je dit allemaal weet. Niemand is zo wijs en verstandig als jij. 40Daarom krijg jij de leiding over mijn paleis en over mijn volk. Iedereen zal doen wat jij wilt. Ik zal de enige zijn die meer macht heeft dan jij. 41Ik geef je de leiding over heel Egypte.’ 42Toen deed de farao zijn koninklijke ring af. Hij deed hem aan Jozefs hand. Hij gaf Jozef ook mooie kleren, en hij hing hem een gouden ketting om. 43Daarna liet hij Jozef rondrijden in één van de mooiste wagens van het land. Voor de wagen liepen dienaren. Die riepen tegen de mensen: ‘Buigen! Buigen!’ Zo kreeg Jozef de leiding over heel Egypte. 44De farao zei: ‘Ik ben de farao. Maar iedereen in Egypte heeft jouw toestemming nodig om iets te doen.’ 45-46De farao gaf Jozef een Egyptische naam: Safenat-Paneach. En hij liet hem trouwen met Asnat. Dat was een dochter van Potifera, de priester van de stad On. Jozef was dertig jaar oud toen hij in dienst kwam van de farao. Hij ging weg uit het paleis om door het land te reizen. Hij kwam in heel Egypte.

Er komen zeven goede jaren

47Er kwamen zeven goede jaren. In die jaren groeide er heel veel koren in het land. 48Jozef verzamelde alles. In alle steden bewaarde hij graan. In elke stad werd het graan bewaard van de akkers eromheen. 49Jozef verzamelde veel graan, zo veel als het zand bij de zee. Er was zo veel, dat ze niet meer konden uitrekenen hoeveel het was. 50Voordat de slechte jaren begonnen, kregen Jozef en Asnat twee zonen. 51Jozef noemde de eerste Manasse. Hij zei: ‘Ik ben al mijn verdriet vergeten. En ik mis mijn familie niet meer. Daar heeft God voor gezorgd.’ 52De tweede zoon noemde hij Efraïm. Hij zei: ‘God heeft mij kinderen gegeven in dit land, waar ik eerst zo ongelukkig was.’

Er komen zeven arme jaren

53Na de zeven goede jaren in Egypte 54begonnen de zeven slechte jaren. Het ging precies zoals Jozef gezegd had. Overal was hongersnood. Alleen in Egypte was er genoeg te eten. 55Toen de mensen daar ook honger kregen, gingen ze naar de farao. Ze schreeuwden dat ze eten wilden. De farao zei: ‘Ga maar naar Jozef, en doe wat hij zegt.’ 56In het hele land was hongersnood, en de honger werd steeds erger. Maar er was overal graan bewaard, en Jozef verkocht dat nu aan de mensen. 57Niet alleen in Egypte was hongersnood, maar ook in andere landen. En uit alle landen kwamen de mensen naar Egypte om graan te kopen bij Jozef.

Graanbank

Jozef gaf de farao het advies om in de zeven goede jaren een deel van het graan te bewaren en op te slaan in voorraadschuren. In het oude Egypte waren de mensen gewend om voorraden graan te bewaren. Er was zelfs een soort banksysteem dat daarop gebaseerd was. Boeren lieten hun graan opslaan in een grote schuur. Er werd precies bijgehouden hoeveel graan elke boer had opgeslagen. Als ze iets wilden betalen, konden ze dat doen met een bepaalde hoeveelheid graan. Zo’n hoeveelheid graan werd dan ‘overgeschreven’ naar een andere boer. Het graan bleef gewoon in de voorraadschuur, maar veranderde van eigenaar. De Egyptenaren konden dus betalen via de ‘graanbank’.

De jas van Jozef (6)

De farao geeft Jozef de leiding over heel Egypte. Hij geeft hem ook prachtige, dure kleren, een koninklijke ring en een gouden ketting. Aan die mooie kleren kan iedereen zien hoe machtig Jozef nu is.

Wijs

 • Welk advies geeft Jozef aan de farao?
 • Wat vindt de farao van dat advies? En wat vindt hij van Jozef?
 • Hoe komt het volgens de farao dat Jozef zo wijs is?
 • Welke gevolgen heeft Jozefs advies voor hemzelf? En welke gevolgen heeft zijn advies voor Egypte en voor andere landen?
 • Denk eens terug aan het allereerste verhaal over Jozef (kijk maar in Route 1 Stap 9, Genesis 37:1-11). Vond jij Jozef toen ook al wijs? Waarom denk je dat?
 • Ken jij in je omgeving ook wijze mensen? Kun je vertellen waarom je ze wijs vindt?

Een boekje vol wijsheden

Je hebt nodig:

 • tijdschriften, kranten en boeken
 • een schaar
 • een pen
 • een aantekenboekje
 • lijm

Opdracht:

Verzamel de komende tijd wijze uitspraken, teksten of plaatjes. Je kunt ze bijvoorbeeld uitknippen uit tijdschriften of kranten, of overschrijven uit boeken. Koop een klein aantekenboekje, of maak er zelf eentje, en plak op iedere bladzijde één tekst of plaatje. Zo maak je je eigen boekje met wijsheden waarin je af en toe eens kunt bladeren.

Beleef waardevolle gezinsmomenten met de Samenleesbijbel

Samenleesbijbel met werkboek

€ 59.95

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.