Hoofdinhoud

Help, mijn kind wil altijd hetzelfde verhaal lezen

‘David kon zijn ogen niet geloven; in het veld beneden in het dal stond de grootste man die hij ooit had gezien. Het was Goliat, de reus van het Filistijnse leger.’ Een zin die ik kan dromen. David was namelijk mijn lievelingsverhaal uit de kinderbijbel die wij vroeger lazen. We kregen hem van onze oma. Elke keer als ik mocht lezen na het eten las ik over David en Goliat. Niet zo leuk voor de toehoorder misschien. Maar ik vond het fantastisch.

Hoewel het niet heel spannend is om steeds hetzelfde verhaal te horen (en te lezen ook niet echt, moet ik als moeder bekennen) heeft het toch ook voordelen. Het heeft duidelijk de interesse van je kind. Dus zet ik me er vaak overheen en lees toch gewoon hetzelfde verhaal, ondanks dat ik het uiteindelijk wel kan dromen. Ik weet nog van mezelf dat ik het fantastisch vond en dat gun ik mijn kinderen ook. En als onze kinderen het vaker horen, slaan ze het sneller op. De boodschap komt dus aan én wordt niet vergeten.

Tips om toch eens wat anders te lezen

Misschien wil je toch weleens wat anders; na 365 keer over David lezen is het natuurlijk wel een beetje klaar. Daarom hierbij wat tips om het voor jou ook leuk te houden. Want het mooiste is het om samen een fijne tijd te beleven aan het Bijbellezen. Wanneer je kind een favoriet Bijbelverhaal heeft, kun je het volgende doen voor wat variatie:

  • Lees hetzelfde verhaal uit verschillende kinderbijbels. Elke Bijbel heeft zijn eigen insteek, waardoor je net weer andere dingen leest.
  • Laat je zoon of dochter zelf lezen. Dit is goed voor hun leesvaardigheid en draagt bij aan het leesplezier. Je zult zien dat ze dan vaker zelf een kinderbijbel pakken om te lezen in plaats van een ander leesboek.
  • Lees een passage die zich voor of na het betreffende verhaal afspeelt. Zo blijf je bij dezelfde persoon of gebeurtenis, maar leer je toch iets nieuws.
  • Probeer samen de tekst uit je hoofd te leren.
  • Ga knutselen bij een Bijbelverhaal of maak er een verteltafel over. Dit is vooral leuk met jonge kinderen.
  • Zoek het verhaal op in de ‘grotemensenbijbel’, bijvoorbeeld de Bijbel in Gewone Taal of Het Boek. Of kies voor de Samenleesbijbel voor kinderen van 8 tot 12 jaar.
  • In de Samenleesbijbel Junior staan vragen en opdrachten bij verschillende verhalen. Het geeft net weer iets extra’s om er zo samen mee bezig te zijn.
  • Lees twee Bijbelverhalen: één keer het voorkeursverhaal en daarna een andere. Zo krijgen ze hun lievelingsverhaal te horen, maar ook andere delen uit de Bijbel.

Met deze variatietips kun je al heel wat afwisseling aanbrengen binnen de grenzen van het lievelingsverhaal. Want hoe waardevol is het eigenlijk dat je kinderen een favoriet Bijbelverhaal hebben. Juist omdat mijn eigen jeugdervaring me zo is bijgebleven, vind ik het zelf alleen maar leuk. En met mij is het immers ook goed gekomen: inmiddels ben ik verder dan David en Goliath en lees ik gewoon alle verhalen. En tot die tijd? Tot die tijd lezen we bij ons thuis gewoon voor de 366ste keer hetzelfde verhaal. Omdat de kinderen daar blij van worden. Want daar doen we het uiteindelijk voor.

Minke van der Eijk
Getrouwd met Mark en moeder van een zoon (juni 2013) en dochter (november 2015). Schrijft over haar ervaring met de geloofsopvoeding van haar kinderen. 

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.