Hoofdinhoud

Hagar krijgt een kind voor Sarai

Stap 4 – Route 1

Zet elke een week stap in de Samenleesbijbel en ervaar dat kinderen van 8-12 jaar zelf de Bijbel gaan ontdekken! 

Lees samen het Bijbelgedeelte en bespreek de vragen of doe het opdrachtje. Bij elke stap vind je verschillende soorten verwerkingen zodat elk kind aangesproken wordt in zijn of haar leervoorkeur

De geboorte van Ismaël

Genesis 16:1-16

Sarai kan geen kinderen krijgen

1-3Sarai en Abram kregen geen kinderen. Ze woonden intussen al tien jaar in Kanaän. Toen zei Sarai tegen Abram: ‘Je ziet dat de Heer mij geen kinderen gegeven heeft. Je moet maar met mijn slavin slapen. Misschien kan zij dan een kind voor mij krijgen.’ De slavin van Sarai heette Hagar. Ze kwam uit Egypte. Abram was het eens met het voorstel van Sarai. Toen stuurde Sarai Hagar naar Abram, en Hagar werd Abrams vrouw. 4Hij sliep met haar en ze werd zwanger. Toen Hagar wist dat ze zwanger was, had ze geen respect meer voor Sarai.

Hagar vlucht voor Sarai

5Sarai zei tegen Abram: ‘Jij bent hier verantwoordelijk voor! Ik heb je mijn slavin gegeven. Maar nu ze weet dat ze zwanger is, heeft ze helemaal geen respect meer voor mij. Laat de Heer beslissen of dat jouw schuld is of mijn schuld.’ 6Abram zei: ‘Het is jouw slavin. Je moet zelf weten wat je met haar doet.’ Toen behandelde Sarai Hagar zo slecht, dat Hagar wegliep.

Hagar bij de waterput

Een engel stuurt Hagar terug

7Hagar vluchtte naar de woestijn. Ze ging zitten bij een waterput langs de weg naar Sur. Een engel van de Heer zag haar daar zitten. 8De engel vroeg: ‘Waar kom je vandaan, Hagar? En waar ga je naartoe?’ Hagar zei: ‘Ik ben gevlucht, ik ben weggelopen bij Sarai.’ 9Toen zei de engel: ‘Je bent de slavin van Sarai. Ga naar haar terug en doe wat zij zegt.’

Hagar krijgt een zoon

10De engel van de Heer zei ook: ‘Ik heb gehoord hoe ongelukkig je bent. Ik zal je heel veel nakomelingen geven, zo veel dat niemand ze kan tellen. 11Je bent nu zwanger en je zult een zoon krijgen. Die moet je Ismaël noemen. 12Je zoon zal zo wild zijn als een wilde ezel. Hij zal altijd doen wat hij zelf wil. En hij zal met iedereen ruziemaken, ook met zijn eigen familie.’ 13Toen zei Hagar tegen de Heer: ‘U bent een God die mensen ziet. Ik heb gezien dat u mij ook ziet.’ 14De put waar Hagar zat, wordt Lachai-Roï genoemd. Die put ligt tussen Kades en Bered. 15Hagar kreeg een zoon. Abram noemde hem Ismaël. 16Abram was 86 jaar toen Ismaël geboren werd.

Kinderen krijgen

wist je dat

Als mensen geen kinderen kunnen krijgen, vinden ze dat vaak heel verdrietig. Dat was ook zo in de tijd van de Bijbel. Het was voor de mensen in die tijd erg belangrijk om kinderen te krijgen. Niet alleen omdat ze kinderen leuk vonden, maar ook omdat kinderen voor hun ouders moesten zorgen als die oud waren. Vrouwen schaamden zich er vaak voor als zij geen kinderen konden krijgen.

Klok

Klok

Wachten kan heel lang duren.
Wacht jij ook ergens op?

Je hebt nodig:

 • een kleine kartonnen doos
 • papier
 • een schaar
 • een splitpen
 • pennen, stiften of kleurpotloden
aan de slag

Opdracht

Maak een klok van de kartonnen doos. De wijzers knip je uit papier en maak je vast met de splitpen. Zorg ervoor dat de doos van boven open kan. Schrijf op een briefje iets waarvan je heel graag wilt dat het gebeurt, maar waarop je nog moet wachten. Vraag ook aan de anderen om zo’n briefje te maken. Stop al deze briefjes in de klok en hang de klok ergens in huis op.

Als iets uitkomt, kun je het briefje uit de klok halen. Je kunt ook altijd nieuwe briefjes in de klok stoppen.

Vragen om over door te praten:

 • Wat voor briefjes stopte je in de klok?
 • Zijn dat dingen waar God je bij kan helpen? Waarom wel, of waarom niet?

Wachten

gesprek-zwart

God heeft aan Abram beloofd dat hij een kind zal krijgen. Maar Abram en Sarai wachten daar nu al heel lang op, en het is nog steeds niet gebeurd. Sarai houdt het wachten niet langer vol.

 • Wat voor oplossing bedenkt Sarai?
 • Vind je het een slim plan van Sarai? Waarom wel, of waarom niet?
 • Door het plan van Sarai gaat er veel mis. Kun jij vertellen wat? En wat doet God om het weer goed te laten komen?
 • Zijn er ook dingen waarvan jij zou willen dat God ze meteen doet, maar waarop je moet wachten?
 • Waarom zou God mensen soms laten wachten?

Twee vrouwen

wist je dat

Sarai geeft in dit verhaal haar slavin Hagar aan Abram om zijn vrouw te zijn. In de tijd van het Oude Testament kwam het vaker voor dat een man met meer dan één vrouw getrouwd was. Naast zijn ‘echte’ vrouw had hij dan ook nog een bijvrouw (of zelfs meerdere bijvrouwen).


Wil je meer weten over wat je kunt met de Samenleesbijbel? Lees dan deze blog.

Beleef waardevolle gezinsmomenten met de Samenleesbijbel

Samenleesbijbel met werkboek

€ 59.95

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.