Hoofdinhoud

Gouden momenten: Niet meer bang

In de geloofsopvoeding maak je weleens momenten mee die goud waard zijn. Ineens zie je dat het geloof bij je kind landt, of zegt hij of zij iets wat je diep raakt. Elsje, moeder van twee kinderen, vertelt over zo’n moment, waarop haar dochter leerde om samen met God haar angst te overwinnen.

Onze dochter (3,5) is regelmatig bang: in het donker, om naar de gang te lopen zonder iemand erbij, of om alleen de trap af te komen ’s ochtends. Daarom leerde ik haar een tijdje terug het liedje: Ik ben dapper, dapper, dapper net als David. Ze heeft ook een puzzel van David en de reus, dus ze weet (zo ongeveer) wie David is. Hoe heerlijk was het dan om het haar door de babyfoon te horen zingen toen ze net verhuisd was naar haar nieuwe kamer op zolder, en dat soms nog wel een beetje spannend vond. ‘Samen met mijn God, samen met mijn God kan ik elke reus verslaan,’ klonk het. Op zo’n moment springen de tranen in mijn ogen. Ik vind dat zo mooi, zo puur.

Samen zingen is dus echt waardevol, als het bij jou en je kind past. Onze dochter kent wel honderd liedjes uit haar hoofd, waaronder liedjes van de Babybijbel en van Elly en Rikkert. Ongemerkt krijgt ze zo al een heleboel aan geloofsopvoeding mee, en wat eenmaal in zo’n koppie zit, gaat er niet meer uit!

Onze dochter (3,5) is regelmatig bang. Hoe heerlijk is het dan om haar door de babyfoon te horen zingen: ‘Samen met mijn God kan ik elke reus verslaan.’

Elsje

In zulke ervaringen schuilt soms ook een les voor jezelf. Wat je over God aan je kind vertelt, kan zomaar eens juist datgene worden wat jou bemoedigt als jij het nodig hebt. Het vertrouwen van mijn dochter was een voorbeeld voor mezelf, een reminder dat ook ik in deze gekke wereld met al die nare dingen niet bang hoef te zijn. Ook ik kan met mijn God elke reus verslaan.

Toen ze later een keer heel dapper was geweest, zong ik wat anders: ‘Ik ben dapper net als jij!’ Maar meteen was het: ‘Nee! Ik ben dapper net als David!’ Inmiddels is haar nieuwe kamer haar eigen domein en voelt ze zich er helemaal thuis.

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.