Hoofdinhoud

Goede keuzes maken

Het opvoeden van tieners kan een uitdagende klus zijn, vooral in een maatschappij waarin allerlei verleidingen op de loer liggen. We zouden graag zien dat onze kinderen de juiste keuzes maken. In hun taalgebruik, in hun relaties, in hun omgang met alcohol en andere verleidingen … We kunnen ze een gedegen basis geven door te vertellen en zelf ook uit te dragen wat goed is, maar er zullen genoeg situaties op hun pad komen waarin ze niet zeker weten wat het beste is om te doen. Of ze weten het wel, maar kiezen toch voor hun gevoel. Bijvoorbeeld tijdens een feestje waar het zo gezellig is, of de groepsdruk wordt ze te groot. Als christelijke ouder vind je het belangrijk dat je kinderen ook in dat soort situaties goede keuzes kunnen maken.

De Bijbel stelt het vrij eenvoudig:

Houd je bezig met alles wat waar is, alles wat respect verdient, alles wat goed is en zuiver, alles wat het waard is om van te houden en alles wat eer verdient. Dat betekent in het kort: doe wat goed is en waarvoor je respect krijgt.

Filippenzen 4:8

God wil dus dat we vooral het goede doen. Zoveel is duidelijk. Maar wat is dat dan: het goede doen? Dat kan voor jongeren nog best lastig zijn om te bevatten, en dus is jouw sturing nodig. Hoe zorg je ervoor dat jouw kinderen weten waar de grenzen liggen? Hoe begeleid je ze het beste om zichzelf te ontwikkelen tot verantwoordelijke volwassenen?

De basis van het christelijk ouderschap ligt in gebed. Bid er consequent voor dat God je tiener(s) zal leiden en beschermen, en dat ze zullen weten wat de juiste keuzes zijn. Lees en bespreek ook regelmatig samen wat er in de Bijbel staat, zodat ze zich bewust zijn van wat God wil voor hun leven. Probeer verder open te communiceren over de dingen die je kinderen bezighouden. Welke keuzes komen er op hun pad?

In gesprek

De volgende vragen kunnen je helpen om het gesprek te openen. Zorg daarbij voor een vertrouwelijke sfeer, waarin je geduldig en zonder oordeel luistert naar de gedachten en gevoelens van je kind.

 • Over sommige dingen vertelt de Bijbel heel duidelijk wat de beste keuze is. Kun je een paar voorbeelden bedenken? (Bijvoorbeeld: niet moorden, niet vreemdgaan, niet stelen, niet liegen.)
 • Over welke dingen vind je de Bijbel minder duidelijk?
 • Wat doe je als je ergens over twijfelt?

Lees samen deze Bijbelteksten en bespreek de bijbehorende vragen.

Jullie zeggen: ‘Wij mogen doen wat we willen.’ Maar ik zeg: Ja, maar niet alles is goed!

1 Korintiërs 6:12
 • Ken jij mensen die vooral geloven in die eerste zin: ‘Wij mogen doen wat we willen’?
 • Denk jij dat je alles mag?

‘Jullie hebben lang genoeg meegedaan met alles wat de ongelovigen graag doen: Jullie vereerden afschuwelijke afgoden. Jullie lieten je verleiden tot verboden seks. Jullie dronken te veel, en hielden van wilde feesten met veel drank. De ongelovigen vinden het vreemd dat jullie nu niet meer meedoen met hun slechte gedrag. En daarom vertellen ze slechte dingen over jullie.’

1 Petrus 4:3-4
 • Merk jij weleens dat mensen het vreemd vinden als je andere keuzes maakt omdat je christen bent? Wanneer bijvoorbeeld?
 • Heb je vrienden die andere keuzes maken dan jij? Wat voor keuzes zijn dat?
 • Doe je weleens dingen die je eigenlijk niet wilt, omdat anderen het anders raar vinden? Wanneer gebeurde dat voor het laatst?

‘Mijn leerlingen worden gehaat door de mensen van deze wereld, omdat ze niet bij deze wereld horen. Net zoals ik niet bij deze wereld hoor. Vader, ik vraag u niet om mijn leerlingen uit deze wereld weg te halen. Ik vraag u om hen te beschermen tegen de macht van het kwaad.’

Johannes 17:14-15
 • Jezus weet dus heel goed hoe moeilijk het is om als christen in deze wereld te leven. Wat betekent dit vers voor jou?
 • Hoe zou God je kunnen beschermen tegen het kwaad in deze wereld?

Je moet op de Heer vertrouwen. Denk aan hem bij alles wat je doet, dan zal hij je helpen. Denk niet dat je alles zelf kunt. Wees niet eigenwijs, maar heb eerbied voor de Heer. Blijf uit de buurt van slechte mensen en doe geen kwaad.

Spreuken 3:5-7
 • Welke tips geeft dit Bijbelvers om te voorkomen dat je de mist ingaat?
 • Denk je dat het kan: bij alles wat je doet aan God denken?
 • Denk jij weleens dat je dingen zelf kunt, zonder hulp van God? Wat voor dingen bijvoorbeeld? En gaat dat ook weleens mis?
 • Wat vind je van het advies om uit de buurt te blijven van mensen die een slechte invloed hebben? Heb jij zulke mensen in je leven?

Je kind zal best eens een verkeerde keuze maken. Dat kan lastig zijn om als ouder te zien, maar besef dat fouten maken er ook bij hoort wanneer ze hun weg proberen te vinden in deze wereld. Met de juiste begeleiding zal het ze vaak sterker en weerbaarder maken. Blijf voor ze bidden, overlaad ze met liefde en wijsheid, en wees vooral ook zelf een rolmodel voor je kind. Want goed voorbeeld doet goed volgen.

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.