Hoofdinhoud

God, Jezus en de heilige geest

In het Oude Testament staat dat onze God de enige God is (Deuteronomium 6:4). In het Hebreeuws kun je dit ook lezen als: God is één. Maar waarom geeft Jezus zijn leerlingen in Matteüs 28:19 dan de opdracht om de mensen te dopen ‘in de naam van de Vader en van de Zoon en van de heilige Geest’? Ook in de kerk hebben we het daar vaak over. Aanbidden wij dan meerdere goden? Voor volwassenen kan het al best lastig zijn om het concept van Vader, Zoon en heilige Geest te begrijpen, en voor je kinderen is dat het zeker. Laten we de basis nog eens doornemen, en daarna samen met onze kinderen de Bijbel in duiken om de theorie behapbaarder te maken.

De basics

In het Oude Testament lees je dat God de wereld heeft gemaakt en voor de mensen zorgt. Dit maakt Hem automatisch de vader van alle mensen. Ook lees je meteen in Genesis 1 al over Gods geest: die ‘zweefde over het water’ toen God de hemel en aarde had geschapen. Ook in de rest van het Oude Testament lees je over Gods geest. Hij speelt een belangrijke rol in het leiden, inspireren en begeleiden van profeten, rechters en koningen (onder andere in Rechters 3:7-11; 1 Samuel 16:13; Ezechiël 2). En in het Nieuwe Testament helpt Gods geest de gelovigen als ze het goede nieuws over Jezus vertellen. En Jezus zelf dan? Bestond die pas vanaf het moment dat Hij op aarde kwam, of was Hij er daarvoor ook al? In Johannes 1:1 staat dat Hij al vanaf het allereerste begin bij God was, en dat Hij zelf ook God was.

Maar hoe verhouden die drie zich nou tot elkaar? Het concept van een heilige drie-eenheid wordt niet expliciet en direct in één enkele Bijbeltekst vermeld. Maar als je alle Bijbelteksten hierover naast elkaar legt, kun je concluderen dat Jezus en God de Vader één zijn, en dat de Geest voortkomt uit de Vader en de Zoon. Vader, Zoon en Geest zijn drie, maar horen toch helemaal bij elkaar. Het zijn drie rollen van een en dezelfde God.

In gesprek

Wil je je kind helpen dit te doorgronden? Duik samen in deze stof met de volgende gespreksvragen.

  • Wat denk jij dat het betekent dat de Vader, de Zoon (Jezus) en de heilige Geest samen één God vormen?
  • Hoe denk jij dat het kan, dat God uit die drie onderdelen bestaat?
  • Vind je dit weleens lastig of verwarrend?
  • Stel dat je met een niet-gelovige vriend of vriendin praat, en die snapt niet helemaal hoe dit nou precies zit. Hoe zou je het uitleggen?
  • Ben jij zelf ook weleens meerdere dingen tegelijk? Bijvoorbeeld iemands (klein)kind en tegelijkertijd iemands broer of zus, en daarnaast ben je ook nog een scholier of student. En in al die verschillende rollen ben je toch dezelfde persoon.
  • Bespreek de verschillende rollen van God de Vader, God de Zoon en God de heilige Geest. Kun je Bijbelverhalen bedenken waarin die drie apart voorkomen? En verhalen waarin ze samenwerken?
  • Kun je al die drie rollen ook zien of ervaren in jouw eigen leven?

Het begrijpen van het samenspel tussen God, Jezus en de heilige Geest kan best lastig zijn voor jongeren. Ze mogen weten dat het helemaal niet erg is als ze het nog niet volledig kunnen bevatten. Moedig hen aan om vragen te stellen als iets niet duidelijk is, zodat ze in alle veiligheid kunnen groeien in hun geloof en begrip van God.

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.