Hoofdinhoud

God herhaalt zijn belofte

Stap 5 – Route 1

Zet elke een week stap in de Samenleesbijbel en ervaar dat kinderen van 8-12 jaar zelf de Bijbel gaan ontdekken! 

Lees samen het Bijbelgedeelte en bespreek de vragen of doe het opdrachtje. Bij elke stap vind je verschillende soorten verwerkingen zodat elk kind aangesproken wordt in zijn of haar leervoorkeur

Wat hiervoor gebeurde

In Genesis 17 belooft God opnieuw aan Abram dat hij heel veel nakomelingen zal krijgen. Die mogen in het land Kanaän wonen. Als teken van die belofte krijgen Abram en Sarai van God een nieuwe naam. Abram heet voortaan Abraham. Dat betekent: vader van vele volken. Sarai wordt Sara. Dat betekent: koningin.

Sodom en Gomorra

Genesis 18:1-15

Er komen drie mannen bij Abraham

1Op een dag kwam de Heer weer bij Abraham. Dat gebeurde bij de eiken van Mamre. Abraham zat in de ingang van zijn tent. Het was midden op de dag en het was heel warm. 2Opeens zag Abraham drie mannen staan. Hij liep vlug de tent uit naar hen toe. Hij maakte een diepe buiging 3en zei: ‘Kom alstublieft met me mee. U bent mijn gast. 4Ik zal wat water laten halen, dan kunt u uw voeten wassen. En rust hier maar uit onder de boom. 5Het is goed dat u hier langsgekomen bent. Ik zal ook eten voor u halen. Dan krijgt u weer kracht om verder te gaan.’ ‘Goed,’ zeiden de mannen, ‘doet u dat maar.’

Abraham geeft de mannen een maaltijd

6Abraham ging vlug de tent in. Hij zei tegen Sara: ‘Pak snel een zak fijn meel, maak deeg en bak brood.’ 7Daarna liep hij vlug naar zijn dieren en hij zocht een mooi kalf uit. Hij zei tegen een knecht: ‘Maak een lekker stuk vlees klaar van dit kalf.’ De knecht ging snel aan het werk. 8Toen het eten klaar was, haalde Abraham ook nog boter en melk. Hij bracht alles naar zijn gasten. Zij gingen eten en Abraham bleef bij hen onder de boom staan.

Over een jaar krijgt Sara een zoon

9Toen vroegen de mannen: ‘Waar is uw vrouw Sara?’ ‘In de tent,’ zei Abraham. 10Eén van de mannen was de Heer. Hij zei: ‘Over een jaar kom ik terug. Dan zal Sara een zoon hebben.’ Sara stond vlakbij te luisteren, bij de ingang van de tent. 11Abraham en Sara waren allebei al heel oud. Sara werd allang niet meer ongesteld. 12Ze begon in zichzelf te lachen. Want ze dacht: Hoe kan ik nog zwanger worden? Daar ben ik veel te oud voor! En mijn man is ook al heel oud! 13Maar de Heer zei tegen Abraham: ‘Waarom lacht Sara? Waarom denkt ze dat ze te oud is om een kind te krijgen? 14Voor mij is toch niets te moeilijk! Over een jaar kom ik terug en dan heeft Sara een zoon.’ 15Sara schrok. ‘Ik heb niet gelachen,’ zei ze. Maar de Heer zei: ‘Jawel. Je hebt wel gelachen.’

Zo’n soort tent kan Abraham ook gehad hebben.

Drie geheimzinnige gasten

gesprek-zwart
  • De drie mannen die bij Abraham op bezoek komen, zijn niet zomaar gewone mensen. Waaraan kun je dat merken? En wie denk jij dat ze waren?
  • Zouden Abraham en Sara gemerkt hebben dat het heel bijzondere mannen waren? Waarom wel, of waarom niet?
  • Wat doet Abraham om de drie mannen te laten zien dat hij ze belangrijk vindt?
  • Wat belooft één van de mannen aan Abraham en Sara? En hoe reageert Sara daarop? Hoe zou jij zelf gereageerd hebben als jij Sara was?
  • In vers 14 zegt God tegen Abraham: ‘Voor mij is toch niets te moeilijk!’ Kun jij uitleggen wat hij daarmee bedoelt?

Gastvrijheid

In de tijd van de Bijbel was gastvrijheid erg belangrijk. Mensen die op reis waren, konden in allerlei gevaarlijke situaties terechtkomen. Daarom moest je reizigers altijd helpen door ze gastvrij te ontvangen en ze eten en drinken aan te bieden. Tegenwoordig zijn mensen in het Midden-Oosten nog steeds heel gastvrij. Als je bij hen op bezoek komt, krijg je meteen koffie en iets lekkers aangeboden. Als je beker leeg is, wordt hij direct bijgevuld. Totdat je aangeeft dat je niet meer hoeft.

Gastvrij

Hoe gastvrij ben jij?

Abraham was heel gastvrij. Hoe gastvrij zijn jullie? Speel met elkaar een spelletje om dat te testen. Eén persoon speelt een bezoeker, één persoon speelt de gastheer of gastvrouw.

De gastheer of gastvrouw doet zo veel mogelijk om de bezoeker gastvrij te ontvangen. De anderen moeten raden wat de gastheer of gastvrouw doet om de bezoeker op zijn gemak te stellen.
Schrijf dat op een vel papier. Degene die het meeste heeft geraden, heeft gewonnen.

Tip: In plaats van dit spelletje te spelen, kun je ook allemaal een lijstje maken met dingen die je kunt doen om iemand gastvrij te ontvangen.

Wil je meer weten over wat je kunt met de Samenleesbijbel? Lees dan deze blog.

Beleef waardevolle gezinsmomenten met de Samenleesbijbel

Samenleesbijbel

€ 59.95

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.