Hoofdinhoud

God en het lijden in de wereld

Hoe kan er een God zijn als er zoveel lijden is in de wereld? Grote kans dat jouw kind op een dat thuiskomt met deze vraag. Wat antwoord je dan?  In deze blog zetten we een paar gedachten voor je op en rij. 

Lijden was niet het plan

Ten eerste was lijden nooit deel van Gods oorspronkelijke plan – God heeft een perfecte wereld geschapen. Maar in het begin van Genesis  lees je al dat het snel misging. Ten tweede hoort lijden ook niet bij Gods uiteindelijke plan – aan het eind van Openbaring gaat het over een toekomst zonder lijden, slechte dingen en de dood. De Bijbel maakt zo duidelijk dat God goed is. 

Waarom is er dan toch lijden

Waarom laat God lijden door menselijke keuzes, maar ook door ziekte of natuurrampen toch toe? Misschien wel omdat Hij het belangrijk vindt dat we zelf keuzes maken. Misschien wel door naar ons toe te komen en ons te helpen als wij lijden. Dat weten we niet zeker. Maar wat wel bijzonder is, is dat God nooit de andere kant opkijkt als er lijden is. Jezus kwam naar deze aarde en leed op een verschrikkelijke manier. We weten dus dat Jezus onze pijn begrijpt. Hij belooft dat Hij bij ons is als we lijden. En misschien hebben we daar wel veel meer aan dan aan een korte en duidelijke uitleg.

In gesprek met je kind

Wanneer je met je kind wilt doorpraten over het lijden in de wereld, kan dat best een lastig gesprek zijn. Je kind is geneigd om heel zwart/wit te denken en te redeneren, dat hoort bij zijn levensfase. Het is niet dat hij of zij zich direct afzet tegen het geloof. Het kan helpen om samen een van onderstaande teksten te lezen in een begrijpelijke Bijbelvertaling. Een laatste tip, blijf dicht bij jezelf. Als je zelf vragen hebt of twijfels over dit onderwerp wees er eerlijk over. Bid ervoor en weet dat dit zo’n ingewikkeld onderwerp is dat het eigenlijk onmogelijk is om 

Bijbelgedeeltes om verder te lezen

Job 42:1-6  Het antwoord van Job 

Romeinen 8:18-22 Er komt een einde aan het lijden 

2 Korintiers 1:3-7   God geeft moed in het lijden 

1 Petrus 2:23 Denk aan het voorbeeld van Jezus 

1 Petrus 5: 10  Het lijden is tijdelijk

Openbaring 21: 3-4 De nieuwe hemel en de nieuwe aarde  

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.