Hoofdinhoud

Geloofsontwikkeling van peuters

Je zult merken dat je steeds meer interactie krijgt met je kind naarmate hij ouder wordt. Maar hoe zit het met de geloofsontwikkeling van peuters. Je leest het in deze blog.

Peuters kennen nog geen onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid, alles loopt door elkaar. Voor hen is Roodkapje net zo echt als het verloren schaap en Abraham heeft een baard net als opa. Dit kan soms oneerbiedig overkomen, maar zo is het niet bedoeld. Het pas helemaal bij hun leeftijd. 

Vertellen over God

Vanaf een jaar of 2,5 ontstaat het begin van Godsbesef, ze gaan langzaamaan begrijpen dat God er is, ook al zie je Hem niet. Dit stimuleer je door bijvoorbeeld te bidden. Je praat samen tegen iets wat je niet ziet, en dat is God. Hij is er niet, maar Hij hoort ons wel.

Als je over God spreekt, houd het dan heel dichtbij. Vertel over God als vader en als vriend. Dat zijn begrippen die peuters concreet kunnen maken. God is als papa, hij is sterk en je bent veilig bij hem. God is als je vriend tegen wie je alles kunt zeggen.

Speciaal voor jou

Wil jij Bijbellezen op een manier die bij jouw gezin past? Wij reiken jou praktische tips die aansluiten op jullie wensen.

  • De beste kinderbijbels
  • Challenges, downloads, boekjes en video’s
  • Inspiratie en toerusting
  • Tips voor de praktijk.

En dat allemaal afgestemd op jouw gezin!

Rituelen

Structuur en rituelen geven het kind de mogelijkheid om grip te krijgen op de wereld om hen heen. Ze zoeken dat in alles, eerst je jas dicht en dan pas naar buiten, eerst een schone luier en dan pas in bed. De peutertijd is hét moment om van Bijbellezen een gewoonte te maken. Als jij ermee begint, zul je merken dat je kind het binnen no time oppakt en jou eraan herinnert dat we eerst moeten Bijbellezen.

Spelend leren

Peuters leren door te doen. Spelen en leren gaan hand in hand. Twee- en driejarigen zijn ontzettend nieuwsgierig en leergierig. Wanneer de je kans pakt om door hun ogen naar de wereld te kijken zul je ontdekken waar ze mee bezig zijn en dan kun je ook makkelijker daarop inspelen. Houd het klein en leg duidelijke linkjes. Zie je de regenboog, betrek het verhaal van Noach erbij. Is je kind bang, zing het liedje van de storm op het meer of van Jezus die de goede Herder is. Geniet van zijn of haar kijk op de wereld en ontdek de Bijbel opnieuw!

Het grote Bijbel Zoekboek

€ 15.95

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.