Hoofdinhoud

Mijn kind heeft geen interesse in het geloof! Wat nu?

Een grote angst van veel ouders: je kind wil niks (meer) met het geloof te maken hebben. Je wil niet te veel pushen, maar tegelijkertijd wil je je kind niet helemaal vrijlaten. Wat als hij of zij God de rug blijft toekeren? 

Geloof is een persoonlijke reis en elk kind bewandelt zijn of haar eigen pad. We willen jou met een paar tips helpen om een evenwicht te vinden tussen het tonen van vertrouwen op God en het creëren van een veilige omgeving voor je kind om het geloof te verkennen.

Vertrouw op Gods plan

Herinner jezelf eraan dat het geloof een proces is dat zich ontvouwt in Gods tijd (Jesaja 55:8-9). Vertrouw op zijn plan voor jouw kind. Soms hebben kinderen wat meer tijd nodig om hun geloof te ontdekken. Hoe ging dat bij jou vroeger? Misschien heb je ook een fase gehad waarin je wat meer afstand nam van het geloof. Blijf bidden voor hun geestelijke groei en heb geduld. 

Geef zelf het goede voorbeeld

Leg er geen nadruk op, maar blijf een goed voorbeeld geven door je eigen geloof uit te oefenen in het dagelijks leven. Als je kind nog jong is, neem hem of haar zoveel mogelijk hierin mee [hyperlink blog geloofsopvoeding/voorbeeld zijn]. Laat zien hoe geloof voor jou een bron van troost, vreugde en leiding is. Kinderen leren vaak meer door naar je te kijken dan door je woorden, dus leef simpelweg met de vreugde die God geeft. 

Oefen zo min mogelijk druk uit

Je herinnert het je vast nog wel van vroeger: hoe meer je ouders gingen drammen, hoe erger die hakken in het zand gingen. Push je kind dus niet om interesse te tonen in het geloof. Forceren kan het tegenovergestelde effect hebben.Geef ruimte voor vragen en twijfels en sta open voor hun ontdekkingsreis. Deel iets over jouw eigen zoektocht van vroeger, wie weet vinden jullie raakvlakken. Wees daarbij niet bang om je kwetsbaar op te stellen.

Maak heldere afspraken

Ga op een rustig moment het gesprek aan over hoe jullie aankijken tegen kerkgang en andere verplichtingen rond het geloof. Leg ook uit waarom je dit belangrijk vindt, en geef ruimte aan je kind om te vertellen wat hem of haar tegenstaat. Kijk of jullie afspraken kunnen maken die voor iedereen werken.

Ga op zoek naar een veilige gemeenschap

Gaat je kind nog niet naar een groep met andere christelijke kinderen of jongeren? Zoek eens een passende groep in de omgeving, of een christelijk kinder- of tienerkamp. Dit biedt een veilige omgeving waarin ze gelijkgestemde leeftijdsgenoten ontmoeten, vragen kunnen stellen en samen kunnen groeien in hun geloof.

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.