Hoofdinhoud

De verjaardag van je kind vieren

De verjaardag van je kind: super bijzonder voor je kind, maar ook voor jou als ouder.

Gezinsmoment

We vinden het mooi om tijdens ons gezinsmoment aandacht te besteden aan de verjaardagen van onze kinderen. (De verjaardagen van onze kinderen liggen dicht bij elkaar; zijn je kinderen verspreid over het jaar jarig, dan kun je één kind specifiek in het zonnetje zetten).

We beginnen ons gezinsmoment met het kijken naar het liedje: “Je bent bijzonder”. Aansluitend lezen we een paar verzen van Psalm 139 uit de Bijbel in Gewone Taal. Wij lezen vers 13 en 14 (heb je oudere kinderen met een iets langere concentratieboog, dan zijn vers 15 en 16 ook prachtig om erbij te lezen):

“U maakte mij in de buik van mijn moeder.
Elk deel van mijn lichaam hebt u gevormd.
Ik dank u daarvoor.
Want het is een wonder,
zoals ik gemaakt ben.
Alles wat u maakt, is een wonder.
Dat weet ik heel goed.”

Jij bent een wonder

Kort maken we hier een praatje over. “Jij bent een wonder!” is de kerngedachte; de kerngedachte die al in het liedje te horen was, en die ook in deze woorden van God doorklinkt. Jij bent een wonder omdat God jou heeft gemaakt.

Met oudere kinderen kun je het boekje “Niemand is zoals jij” van Max Lucado lezen, over de Nerflanders, en over Wout die ontdekt dat hij geliefd en gewild is door zijn Maker. Voor onze kinderen is dit nog iets te moeilijk, en wij houden het bij de gedachte: jij bent een wonder, want God heeft jou gemaakt.

Het is mijn hoop, en mijn gebed, dat ze zich laten vormen door deze gedachte, dat hun identiteit hierop gebaseerd wordt, dat ze weten wie ze mogen zijn vanwege God. Dat ik een wonder ben, “dat weet ik heel goed,” zingt David in Psalm 139. Ik hoop dat Elianne en Joël dat ook “heel goed” mogen weten – en wat is het tegelijk een spiegel voor onszelf als ouders: leven wij dit “weten dat je een wonder bent” ook zelf uit?

Foto-collage

We pakken de geboortekaartjes van de kinderen erbij. We bekijken ze nog eens, en we vertellen hoe enorm blij wij als ouders waren toen Elianne en Joël geboren werden. We bekijken een paar uitgeprinte foto’s. Van elk jaar van onze kindjes is er een foto: van toen ze net geboren waren, en daarna van elke verjaardag één. Wat zijn ze gegroeid, ongelooflijk!

Allebei krijgen ze een groot papier in hartvorm. Op dit papier staan een aantal vakjes: van 0 t/m 2 voor Joël, en van 0 t/m 4 voor Elianne. Zij krijgen de opdracht om de foto’s in het juiste vakje te plakken. Op allebei de harten is één leeg vak: aan Elianne en Joël de taak om hierin een zelfportret te tekenen. Aansluitend wordt het hart versierd, met stickertjes en plakkertjes en stiften.

Zegenen

Rituelen kunnen een mooi en krachtig middel zijn in de geloofsopvoeding van kinderen. We sluiten ons gezinsmoment af met een mooi ritueel aan het begin van een nieuw levensjaar: we bidden voor onze kinderen en zegenen hen. We vertellen hen dat we goede dingen van God over hen mogen zeggen. Je kunt je kinderen zegenen door middel van een liedje (bijv.: “De Here zegent jou”), door middel van een Bijbeltekst (bijv.: Numeri 6:24-26), of in eigen woorden. Kijk wat past bij jou en je gezin.

De foto-harten van ons gezinsmoment krijgen een plekje in huis; hier kunnen we de komende dagen naar kijken, en telkens beseffen: “God heeft mij gemaakt, ik ben een wonder, dat weet ik heel goed.”

Geschreven door Erika van Nes.
Dit blog van Erika verscheen eerder op zoekennaarhetgoede.nl.
Erika van Nes is theoloog en moeder van 3 kinderen. Ze schrijft o.a. over geloofsopvoeding, & hoogbegaafdheid.

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.