Hoofdinhoud

De Israëlieten gaan op weg

Stap 32 – Route 1

Zet elke een week stap in de Samenleesbijbel en ervaar dat kinderen van 8-12 jaar zelf de Bijbel gaan ontdekken!

Lees samen het Bijbelgedeelte en bespreek de vragen of doe het opdrachtje. Bij elke stap vind je verschillende soorten verwerkingen zodat elk kind aangesproken wordt in zijn of haar leervoorkeur

De Israëlieten gaan op weg

Exodus 12:34-42

34De Israëlieten pakten hun spullen. Het deeg zonder gist deden ze in pannen. Ze rolden kleren om de pannen en zetten die op hun schouders. 35Ze vroegen aan de Egyptenaren om gouden en zilveren sieraden, en om kleren. Mozes had gezegd dat ze dat moesten doen. 36De Heer zorgde ervoor dat de Egyptenaren goed voor de Israëlieten waren. Ze kregen alle sieraden en kleren die ze vroegen. Zo maakten ze de Egyptenaren arm.

De Israëlieten gaan weg uit Egypte

36De Heer zorgde ervoor dat de Egyptenaren goed voor de Israëlieten waren. Ze kregen alle sieraden en kleren die ze vroegen. Zo maakten ze de Egyptenaren arm. 37De Israëlieten gingen lopend op weg. Ze gingen van de stad Rameses naar de stad Sukkot. Ze waren met ongeveer 600.000 mensen, de vrouwen en kinderen niet meegeteld. 38Er ging ook een grote groep vreemdelingen mee, en verder nog heel veel schapen, geiten en koeien. 39De mensen bakten onderweg brood van het deeg dat ze meegenomen hadden, brood zonder gist. Want ze hadden in Egypte geen eten voor onderweg klaargemaakt, zo snel waren ze vertrokken. 40De Israëlieten hadden 430 jaar in Egypte gewoond. 41Precies na 430 jaar gingen alle stammen van Israël het land uit. 42Die nacht waakte de Heer over hen. Hij bracht hen veilig weg uit Egypte. Daarom blijven de Israëlieten nog altijd wakker in deze nacht, ter ere van de Heer.

De paaswake

In het verhaal wordt uitgelegd waarom de Israëlieten ieder jaar wakker blijven tijdens de nacht vóór het Paasfeest. Dat is om eraan te blijven denken hoe God hen beschermde in de nacht waarop ze uit Egypte vertrokken. Voor Joden bestaat zo’n nacht aan het begin van het Paasfeest nog steeds. Maar ook voor veel christenen is de nacht voor het Paasfeest een belangrijk moment. In kerken wordt vaak een kerkdienst gehouden, die de paaswake wordt genoemd. Tijdens de paaswake denken de mensen eraan dat Jezus in die nacht is opgestaan. De paaskaars wordt aangestoken als teken van het licht dat Jezus in de wereld heeft gebracht. Tijdens deze dienst worden er soms ook mensen gedoopt

Maak je eigen Paaskaars

Hoe ziet jouw eigen paaskaars eruit? Bedenk voor je begint, wat je op de kaars wilt maken!

Je hebt nodig:

  • een gladde, dikke kaars
  • velletjes verschillende kleuren kaarsenversierwas (hobbywinkel)

Opdracht:

Je kunt een kaars op verschillende manieren versieren:

1. Kneed een stukje versierwas met je handen, zodat de was een beetje warm en zacht wordt. Je kunt de kaars hiermee versieren door bijvoorbeeld sliertjes of bolletjes te maken. Druk die stevig op de kaars, zodat de was blijft plakken.

2. Teken op papier een figuurtje dat je op de kaars wilt maken. Let op dat je het niet te ingewikkeld maakt! Leg het papier met de tekening op een velletje was, en vraag of een volwassene het op de lijntjes uit de was snijdt. Leg de was op de goede plek op de kaars. Druk dit goed aan, bijvoorbeeld door je handpalm er stevig op te duwen. De was wordt dan een beetje warm en plakt op de kaars.

Hoe het verdergaat

Hoe het verdergaat met Mozes en de Israëlieten kun je lezen in Route 2 vanaf Stap 22, Exodus 13

God waakt over de Israëlieten

Waarom zei Mozes dat de Israëlieten sieraden en kleren aan de Egyptenaren moesten vragen? Waarom waren de Egyptenaren de Israëlieten iets schuldig?

  • Waarom gingen er ook vreemdelingen met de Israëlieten mee?
  • In het verhaal staat dat God die nacht over de Israëlieten waakte. Waartegen bewaakte God hen? Zouden de Israëlieten gemerkt hebben dat God over hen waakte?
  • Zou God ook over ons waken? Heb jij wel eens het gevoel gehad dat God over je waakte en je beschermde?

Beleef waardevolle gezinsmomenten met de Samenleesbijbel

Samenleesbijbel

€ 59.95

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.