Hoofdinhoud

Creëer je eigen Bijbellees-traditie

Tradities geven je gezin houvast en ze geven je kind veiligheid en duidelijkheid. Ieder gezin kent zijn eigen tradities. Niet alleen jaarlijkse tradities, zoals Kerst of een verjaardag, maar ook de traditie van iedere dag: samen eten of op een vast moment een spelletje met elkaar doen.

Als christen heb je ook je eigen tradities. Bijvoorbeeld de gewoonte om wekelijks naar de kerk te gaan. Of om na de maaltijd een lied te zingen. Welke traditie heb jij rond Bijbellezen in je gezin?

We kennen waarschijnlijk allemaal de gewoonte om na de maaltijd uit de Bijbel te lezen. Of om je kind voor te lezen voor het slapengaan. We vullen deze aan met tien ideeën voor Bijbellezen met je kind.

Wie weet ontstaat er in jouw gezin een nieuwe, passende traditie!

1. Lezen met een vast ritueel

Maak een mooi ritueel van Bijbellezen: steek eerst een mooie kaars of een waxinelichtje aan, zing vervolgens met elkaar een lied, en lees daarna uit de Bijbel. Geef ruimte voor vragen en gesprek.

Vergeet niet de wisselwerking: wat voelt of denkt je kind bij het Bijbelverhaal?

Bevraag het Bijbelverhaal en overdenk met elkaar de relevantie van het gelezen Bijbelgedeelte. Dit is fundamenteel op de weg van je kind naar een zelfstandig geloof.

2. Stickerlezen

Maak met je kind een leuke poster met bijvoorbeeld Bijbelse figuren erop en hang deze op een zichtbare plaats in huis. Iedere keer als je kind is voorgelezen uit de Bijbel, mag het een sticker plakken. Is de poster vol? Dan krijgt het kind een leuke beloning en mag het bijvoorbeeld kiezen wat er wordt gegeten of mag het in de bibliotheek een kinderbijbel kiezen waar jullie de komende weken uit lezen. 

3. Gezinsavond

Houd op zaterdag- of zondagavond een family night. Neem de tijd om uit de Bijbel te lezen, bijvoorbeeld uit de Samenleesbijbel, te bidden en een spelletje of een andere activiteit te doen. Wat lekkers erbij, en dan is een mooi en gezellig moment gegarandeerd.

4. Filmavond

Kijk bijvoorbeeld één keer per maand in het weekend met elkaar een Bijbelse film. Zoek na de film de gebeurtenis op in de Bijbel.

5. Vragen dobbelen

Maak zes briefjes met vragen die bij elk Bijbelgedeelte passen:

  • Vertel in vijf regels het Bijbelverhaal terug.
  • Wie is de hoofdpersoon en wat doet hij of zij?
  • Wat doet God of Jezus in dit verhaal?
  • Wat kun je van dit Bijbelverhaal leren?
  • Wat vind je het mooiste van het Bijbelverhaal?

Doe deze briefjes in een pot of gebruik een grote dobbelsteen. Na het Bijbellezen pak of dobbel je één of meer vragen en bespreek je deze met elkaar.

Speciaal voor jou

Wil jij Bijbellezen op een manier die bij jouw gezin past? Wij reiken jou praktische tips die aansluiten op jullie wensen.

  • De beste kinderbijbels
  • Challenges, downloads, boekjes en video’s
  • Inspiratie en toerusting
  • Tips voor de praktijk.

En dat allemaal afgestemd op jouw gezin!

6. De Bijbel op je doopdag

Vier de doopdag van je kind door taart te eten, een cadeautje te geven, en de dooptekst uit de Bijbel voor te lezen.

7. De Bijbel op je verjaardag

Is er iemand jarig? Lees de psalm van de leeftijd die de jarige heeft gekregen. Of laat de jarige kiezen uit welke Bijbel er wordt gelezen en welk verhaal het moet zijn.

8. De Bijbel op feestdagen

Lees op (christelijke) feestdagen uit een bijzondere Bijbel. Je kunt denken aan de Feestdagenbijbel. Naast de verhalen van Kerst en Pasen vind je bijvoorbeeld ook een verhaal van Hemelvaart, Aswoensdag en Sint-Maarten. Bij het NBG verscheen de Feestdagenbijbel met Bijbelverhalen rond achttien feesten. Je leest een Bijbelverhaal, je leert iets over de tradities van het feest en je krijgt tips om het te vieren.

9. Plankjesdag

Deze traditie heeft een gezin met drie jonge kinderen: ‘Wij hebben op zondagmiddag ‘plankjetijd’ waar we met elkaar rauwkost, chipjes, een worstje van een plankje eten en ondertussen een verhaal uit een kinderbijbel lezen. Daar praten we dan even kort over door. ‘Plankjetijd’ is onze eigen traditie op zondag.’

10. Kleine kerk

Martine Versteeg begon in coronatijd met haar gezin ‘de kleine kerk’. Ze heeft een voorbeeld van deze gezinsviering rond de Bijbel op internet gezet:

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.