Hoofdinhoud

Bidden met je hand

Hoe gaat bidden met kinderen bij jullie? Ik vind dat best een (blijvende) zoektocht. Wij bidden hardop met elkaar, aan tafel en ’s avonds voor het slapengaan, dus onze kinderen zijn hier vanaf het begin aan gewend om dat te doen. Maar na verloop van tijd merk ik dat de kinderen terugvallen op ‘standaard’ bewoordingen en zinnen, en het daarbij laten. Niks mis mee, maar ik wil hen daarnaast graag uitnodigen om meer te ontdekken van het communiceren met God. Daarom brengen we soms creatieve manieren van gebed in, om ons blikveld weer even te verbreden.

Bidden met je hand

Op internet kan je talloze voorbeelden vinden van ‘gebedshanden’. Vijf vingers, waarbij elke vinger symbool staat voor één specifieke vorm van gebed. Er zijn diverse variaties in omloop, wij kiezen de volgende:

  • Duim: God eren
  • Wijsvinger: God danken
  • Middelvinger: vergeving vragen
  • Ringvinger: bidden voor anderen
  • Pink: bidden voor jezelf

Elke week één ‘vinger’, en zo nemen we 5 vormen van gebed door. Heel leuk om bijvoorbeeld in de zomervakantie te doen! Bijna elke week een vinger. We starten met de duim: God eren.

Duim: God eren

God eren; eigenlijk is dat niets anders dan complimentjes geven aan God. Of in de taal van de gebedshand: een ‘duim opsteken’ voor God. Start met een leuke inkomer. Schrijf op post-its een complimentje voor de anderen, en plak die op de rug van degene voor wie het complimentje is bedoeld. Wat zou er op de briefjes staan? Kijk één voor één wat er op ieders briefje staat. Erg leuk om te zien wat er voor elkaar bedacht wordt.

Dat complimentjes leuk zijn om te horen, het is fijn voor jezelf. Maar het werkt ook andersom: door complimentjes te geven, word je trots op de ander. Je ontdekt weer even heel bewust waarom je zo blij bent met de ander, waarvoor je dankbaar bent in de ander.
Zo is het ook met God. Als we tegen God zeggen wat we zo mooi van Hem vinden, worden we trots op onze God, blij met God, dankbaar voor wie Hij is. In de Bijbel noemen we dat ‘God prijzen’, ‘God loven’, of ‘God eren’.

1Ik dank de Heer vanuit het diepst van mijn hart. Heer, mijn God, u bent machtig! Alles rondom u is stralend en mooi. 2Overal om u heen is licht. U hebt de hemel gemaakt, strak gespannen als een tent.

Gebedshand

Teken op een stuk karton je hand over en schrijf in de duim het woord complimenten.

Geschreven door Erika van Nes.
Dit blog gebaseerd op een blog van Erika en verscheen eerder op zoekennaarhetgoede.nl.
Erika van Nes is theoloog en moeder van 3 kinderen. Ze schrijft o.a. over geloofsopvoeding, & hoogbegaafdheid.

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.