Hoofdinhoud

Bidden met je hand – 4

Op tafel staan een aantal schaaltjes met lekkers. Ook liggen er lange lepels bij. We beginnen ons gezinsmoment met de opdracht om lekker te gaan eten, maar… je mag alleen de lange lepel gebruiken. De kinderen wringen zich in allerlei bochten, maar al snel komen ze tot de ontdekking dat dit niet lukt; gefrustreerd gooit Joël zijn lepel op tafel. Hoe nu verder?


Ineens doen we iets anders voor. Hé, wat nou als ik iets op mijn lepel schep en dat aan een ander geef? Dat lukt prima! De lachjes komen terug en al snel geven we elkaar fruit, nootjes en chocola. Heerlijk!

We ontdekken hierdoor iets belangrijks: als je alleen aan jezelf denkt, kom je nergens. Je hebt juist elkaar nodig! Anderen hebben jou nodig en jij hebt anderen nodig. (Dit voorbeeld van de lepels is gebaseerd op een oud verhaal, over hemel en hel; je kunt het verhaal of het filmpje ervan o.a. hier vinden: lange lepels )

Samen sta je sterk!

We gaan gelijk door met een ander voorbeeld. We zetten één kartonnen bekertje op de grond. In ons gezin weegt Joël het minste, dus hij krijgt de taak om op het bekertje te gaan staan. Hij twijfelt even of dit wel een handig plan gaat zijn, maar probeert het dan toch. Uiteraard… zonder succes. Hij zakt direct naar beneden.

We praten erover: stel dat jij dat ene bekertje bent, lukt het je dan om alleen overeind te blijven? Nee, dat gaat niet. We maken het concreet naar onze huidige situatie. Omdat mama zwanger is, en de zwangerschap zwaar is, zijn er momenteel heel veel mensen om ons heen die ons helpen: de één kookt eten, de ander doet de strijk, weer een ander haalt inkopen, veel mensen bidden voor ons, enz. enz. Op een heel aantal extra kartonnen bekers schrijven we de namen van deze mensen op.

En nu, stellen we de vraag? Als we ons laten dragen door al deze mensen, lukt het ons dan wel om overeind te blijven? Met slechts één bekertje ging het mis. Maar met zoveel? Na enige aarzeling mag Joël opnieuw als eerste op de grotere hoeveelheid bekertjes gaan staan. En guess what: natuurlijk houden de bekertjes hem! Elianne wil het direct ook proberen en ook dat gaat prima. Dan papa en zelfs dat gaat goed. Elianne en Joël samen? Ook dat houden de bekertjes met gemak. Het voorbeeld maakt het erg duidelijk voor de kinderen: alleen lukt het je niet altijd, we hebben elkaar nodig. Samen sta je sterk!

Geschreven door Erika van Nes.
Dit blog gebaseerd op een blog van Erika en verscheen eerder op zoekennaarhetgoede.nl.
Erika van Nes is theoloog en moeder van 3 kinderen. Ze schrijft o.a. over geloofsopvoeding, & hoogbegaafdheid.

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.