Hoofdinhoud

Bevrijd uit Egypte

Stap 31 – Route 1

Zet elke een week stap in de Samenleesbijbel en ervaar dat kinderen van 8-12 jaar zelf de Bijbel gaan ontdekken!

Lees samen het Bijbelgedeelte en bespreek de vragen of doe het opdrachtje. Bij elke stap vind je verschillende soorten verwerkingen zodat elk kind aangesproken wordt in zijn of haar leervoorkeur

Bevrijd uit Egypte

Exodus 12:14-33

De Israëlieten moeten feestvieren

14Voortaan moet deze dag voor jullie altijd een feestdag zijn. Dan moeten jullie denken aan wat ik in Egypte gedaan heb, en feestvieren ter ere van mij. Ook jullie nakomelingen moeten dit feest altijd vieren. 15Dan moeten jullie zeven dagen lang brood zonder gist eten. Op de eerste dag van die week moet je alle gist in je huis weggooien. Wie nog iets eet met gist erin, mag niet meer bij het volk van Israël horen. 16Op de eerste dag en op de zevende dag van het feest moeten jullie bij elkaar komen om mij te eren. Op die dagen mag je niet werken. Je mag alleen het eten klaarmaken dat je nodig hebt. 17Dit is het Feest van het Brood zonder Gist. Dat feest moeten jullie altijd blijven vieren. Het zal een herinnering zijn aan de dag dat ik alle stammen van Israël uit Egypte bevrijdde. 18-19Zeven dagen lang moeten jullie brood zonder gist eten, van de avond van de veertiende dag tot de avond van de 21ste dag van de maand. Zeven dagen lang mag er geen gist in huis zijn. Als je iets eet met gist erin, mag je niet meer bij het volk van Israël horen. Dat geldt voor iedereen, ook voor vreemdelingen. 20Waar je ook woont, je mag niets eten dat met gist klaargemaakt is.’

Mozes vertelt over het Paasfeest

21Toen riep Mozes de leiders van de Israëlieten bij elkaar. Hij zei: ‘Elk gezin moet een schaap of een geit uit de kudde halen en slachten voor de paasmaaltijd. 22Het bloed van het dier moeten jullie opvangen in een schaal. Dan moet het bloed met een bos kruidentakjes op de deurposten gesmeerd worden, en op de balk boven de deur. Daarna moeten jullie binnenblijven, tot morgenochtend. 23Want de Heer zal door het land gaan om de Egyptenaren te straffen. Maar als hij bloed aan de deur van een huis ziet, gaat hij dat huis voorbij. In jullie huizen zal de dood niet komen. 24Jullie en je nakomelingen moeten je altijd aan die regels houden. 25Ook als jullie in het land zijn dat de Heer jullie beloofd heeft. 26Jullie kinderen zullen dan vragen: ‘Waarom doen jullie dat?’ 27Dan moet je antwoorden: ‘Het is een paasoffer voor de Heer. Want hij is in Egypte de huizen van de Israëlieten voorbijgegaan. Hij doodde de Egyptenaren, maar hij liet ons leven.’’ Toen knielden de Israëlieten. 28Daarna deden ze wat Mozes en Aäron gezegd hadden.

De oudste zonen in Egypte sterven

29Midden in de nacht doodde de Heer alle oudste zonen van de Egyptenaren. Van arme mensen en van rijke mensen, van de farao en van mensen die gevangen zaten. Ook bij de dieren doodde hij het jong dat het eerst geboren was. 30In die nacht schrok iedereen wakker: de farao, zijn dienaren en alle andere Egyptenaren. Iedereen huilde hard, in heel Egypte. Want in elk huis was wel iemand gestorven. 31Toen liet de farao Mozes en Aäron bij zich komen. Het was nog nacht. Hij zei: ‘Ga weg! Verdwijn uit ons land met je hele volk en ga de Heer vereren. Dat willen jullie toch? 32Neem jullie schapen, geiten en koeien mee, en ga weg. Maar bid ook voor mij tot de Heer!’ 33De Egyptenaren wilden dat de Israëlieten zo snel mogelijk weggingen. ‘Want anders sterven we allemaal nog!’ zeiden ze.

Bevrijd

God heeft de Israëlieten bevrijd uit Egypte! Hij geeft zijn volk de opdracht om daar altijd aan te blijven denken. Dat moeten ze doen door het Paasfeest te vieren.

  • Wat moeten de Israëlieten doen tijdens het Paasfeest? Noem twee dingen.
  • Als Joodse mensen Paasfeest vieren, danken ze God dat ze bevrijd zijn en in vrijheid kunnen leven. Er wordt ook gebeden voor mensen die niet vrij zijn, maar die onderdrukt worden. Kun jij een voorbeeld noemen van zulke mensen?
  • Er wordt tijdens het Joodse Paasfeest ook gebeden dat God ons steeds opnieuw zal bevrijden. Kun jij een paar dingen noemen waardoor mensen zich ‘onvrij’ kunnen voelen? Voel jij je ook wel eens onvrij? Hoe zou God ons dan kunnen helpen?

Het Joodse Paasfeest

vergrootglas

In dit verhaal krijgen de Israëlieten de opdracht van God om ieder jaar Paasfeest te vieren, ter herinnering aan de dag dat God hen bevrijd heeft uit Egypte. Dit Paasfeest wordt door Joodse mensen nog steeds gevierd. Het heet in het Hebreeuws Pesach.

Kun jij ook ontdekken wat er bij een Joodse paasmaaltijd op tafel staat? Kijk op het plaatje, en zeg bij elk nummer welk gerecht het is.

Tip: Vier met elkaar eens een paasmaaltijd zoals dat nog steeds door Joodse mensen wordt gedaan.

Niet vrij

Bid met elkaar voor mensen die niet vrij zijn, maar die onderdrukt worden of leven in landen waar oorlog is. Jullie kunnen bijvoorbeeld dit gebed gebruiken:

Goede God,
Er gebeuren heel veel slechte dingen in de wereld.
Mensen maken ruzie met elkaar,
en er is veel oorlog.
Bijvoorbeeld in … en in …
Mensen spelen de baas over andere mensen.
Soms doen we dat zelf ook wel,
want ook in ons leven gaat het niet altijd goed.
Wilt u ons laten zien dat het ook anders kan?
Wilt u bij ons zijn?

Amen.

Beleef waardevolle gezinsmomenten met de Samenleesbijbel

Samenleesbijbel met werkboek

€ 59.95

Oplossing

1. botje; 2. bittere kruiden; 3. matses; 4. wijn; 5. radijsje; 6. charoset; 7. gekookt ei; 8. zout water

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.