Hoofdinhoud

Altijd presteren

Op school, bij het sporten, tijdens een muziekuitvoering en misschien zelfs wel in je gezin: elke dag zijn er wel honderd momenten waarop kinderen zichzelf meten en vergelijken met anderen. De druk om te presteren is hoog. Ben ik wel goed genoeg?  

Door al die prestatiedruk krijgen jongeren op de middelbare school soms al last van burn-out-klachten. Vindt God ook dat we altijd maar moeten presteren? Het is de moeite waar om daar eens met je tiener over in gesprek te gaan.  

De Bijbel over presteren

In Matteus 25:14-30 vertelt Jezus een voorbeeldverhaal over drie dienaren. Hun baas gaat op reis, en hij geeft aan alle drie een groot geldbedrag. Als hij terugkomt, hebben twee dienaren dat bedrag verdubbeld door slim te handelen. De derde heeft het geld verstopt en er niets bij verdiend. Hij wordt hard gestraft. Vind Jezus dan ook dat je alleen iets waard bent als je altijd hard je best doet?

Nee, lees vers 15 maar. De baas geeft ‘elke dienaar het bedrag dat bij hem past.’ Geen van de dienaren hoeft dus meer, of iets anders, te doen dan wat bij hem past. Als ze hun talenten maar niet verstoppen.  

Een andere passende tekst staat in Kolossenzen 3:23: ‘doe alles wat je doet, zo goed mogelijk. Doe alsof je voor Christer werkt, en niet voor mensen.’  

Samen in gesprek over presteren

Wanneer je hierover met je kind(eren) in gesprek gaat, wees dan ook open over je eigen uitdaging op dit gebied en hoe je daar mee omgaat.  

Vind je tiener het toch moeilijk om niet bezig te zijn met wat anderen van hem of haar denken? Dan hier nog een aantal teksten om samen te lezen.  

  • Matteus 28: 28-30 
  • Lucas 12: 22-31
  • Filippenzen 4:6-7

Je mag God vragen of Hij zijn vrede aan jouw kind wil geven. En bedenk dat God ons ook de opdracht geeft om uit te rusten van alles wat we moeten doen (Exodus 20:8-11).  

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.