Hoofdinhoud

Abram en Lot

Stap 2 – Route 2

Zet elke een week stap in de Samenleesbijbel en ervaar dat kinderen van 8-12 jaar zelf de Bijbel gaan ontdekken! 

Lees samen het Bijbelgedeelte en bespreek de vragen of doe het opdrachtje. Bij elke stap vind je verschillende soorten verwerkingen zodat elk kind aangesproken wordt in zijn of haar leervoorkeur

Abram en Lot

Wat kies jij?

Let op: Voer deze opdracht uit voordat je de bijbeltekst gaat lezen. Lees de opdracht niet zelf door, maar laat hem door één van je ouders of een andere volwassene lezen. De volwassene moet het spel leiden.

Je hebt nodig:

  • drie aantrekkelijke voorwerpen (een snoepje, een euro, een toetje)
  • drie ‘saaie’ voorwerpen (een droge boterham, een sok, een afwasborstel)

Opdracht:

Leg de zes voorwerpen op tafel neer. Vraag aan een kind om hieruit drie dingen te kiezen die hij of zij mag houden. Wat het kind niet kiest, blijft over voor een ander.

Vragen om over door te praten:

  • Welke dingen heb jij gekozen, en waarom?
  • Door drie dingen voor jezelf te kiezen heb je tegelijkertijd gekozen voor de ander. Hoe vind je het om zo ook voor een ander te beslissen?
  • Hoe voelt het als een ander voor jou kiest?
  • In het verhaal dat we nu gaan lezen, gaat het ook over kiezen. Abram laat Lot kiezen waar hij wil wonen. Let maar eens op waar Lot voor kiest.

Wat hiervoor gebeurde

Vanwege een hongersnood in het land Kanaän heeft Abram aan tijd in Egypte gewoond. Maar nu komt hij samen met Sarai en zijn neef Lot weer terug naar Kanaän.

Abram en Lot gaan uit elkaar

Genesis 13:1-18

Abram en lot zijn rijk

1Abram ging weer terug naar de Negev-woestijn, met Sarai en al zijn bezittingen. Ook zijn neef Lot ging mee. 2-4Vanuit de Negev-woestijn trokken ze van de ene plaats naar de andere, tot ze bij de stad Betel kwamen. Daar was Abram al eerder geweest. Tussen Betel en Ai had hij toen een altaar gebouwd. Hij ging er nu weer heen en hij bad daar tot de Heer. Abram was heel rijk. Hij had heel veel schapen, geiten en koeien, en veel zilver en goud. 5Lot was met Abram meegereisd. Ook Lot had veel schapen, geiten en koeien. Hij had een grote familie en veel slaven. 6-7Abram en Lot hadden zo veel vee dat er niet genoeg eten was voor al die dieren. Het land was te klein voor hen allebei, en er woonden ook al andere volken. De herders van Abram kregen steeds ruzie met de herders van Lot. Daarom konden Abram en Lot daar niet allebei blijven wonen.

Abram en lot gaan apart wonen

8Abram zei tegen Lot: ‘We moeten geen ruzie maken, en onze herders ook niet. We zijn toch familie? 9Laten we apart gaan wonen. Er is genoeg land. Als jij naar de linkerkant gaat, ga ik naar rechts. Maar als jij liever naar rechts gaat, ga ik naar links.’ 10Lot keek goed om zich heen. Hij kon over het dal van de rivier de Jordaan kijken, helemaal tot de stad Soar. In dat gebied lagen ook Sodom en Gomorra. Die steden waren toen nog niet verwoest door de Heer. Lot zag hoe mooi het land daar was. Het was net zo mooi als de tuin van Eden en als Egypte. En er was overal genoeg water. 11-12Daarom koos Lot het dal van de Jordaan. Abram en Lot gingen uit elkaar. Abram bleef in Kanaän wonen, en Lot ging naar het oosten. Hij ging in het dal van de Jordaan wonen, in de buurt van Sodom. 13In Sodom waren de mensen slecht. Ze deden dingen die de Heer niet goed vond.

De Heer belooft Abram het land Kanaän

14Toen Lot weg was, zei de Heer tegen Abram: ‘Kijk eens goed om je heen, naar het noorden en het zuiden, naar het oosten en het westen. 15Al het land dat je ziet, zal ik aan jou en aan je nakomelingen geven. Het zal altijd van jullie zijn. 16Ik zal je heel veel nakomelingen geven. Ze zullen ontelbaar zijn, net zoals het zand op aarde ontelbaar is. 17Je kunt overal heen gaan, want ik zal het land aan jou geven.’ 18Abram ging op weg. Hij ging wonen bij de eiken van Mamre bij de stad Hebron. Daar bouwde hij weer een altaar voor de Heer.

Kiezen

Abram laat Lot kiezen waar hij het liefste wil wonen: in het vruchtbare land in het oosten of in het land dat aan de andere kant ligt.

  • Waarvoor kiest Lot?
  • Als jij Lot geweest was, wat zou jij dan gekozen hebben?
  • Wat denk je, waarom zou Abram Lot laten kiezen?
  • Wat belooft God aan Abram aan het einde van het verhaal? En wat is het bijzondere daaraan?

Wil je meer weten over wat je kunt met de Samenleesbijbel? Lees dan deze blog.

Beleef waardevolle gezinsmomenten met de Samenleesbijbel

Samenleesbijbel

€ 59.95

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.