Hoofdinhoud

Abraham heeft twee zonen

Stap 6 – Route 1

Zet elke een week stap in de Samenleesbijbel en ervaar dat kinderen van 8-12 jaar zelf de Bijbel gaan ontdekken! 

Lees samen het Bijbelgedeelte en bespreek de vragen of doe het opdrachtje. Bij elke stap vind je verschillende soorten verwerkingen zodat elk kind aangesproken wordt in zijn of haar leervoorkeur

De schepping

Genesis 21:1-13

Hagar en Ismaël

1-2De Heer had beloofd dat hij aan Sara zou denken. En dat deed hij ook. Abraham was al oud. Maar de Heer zorgde ervoor dat Sara zwanger werd en dat Abraham en Sara een zoon kregen. Dat gebeurde een jaar nadat God het tegen Abraham gezegd had. 3Abraham noemde hun zoon Isaak. 4-7Sara zei: ‘God heeft ervoor gezorgd dat ik weer kan lachen. En iedereen die mijn verhaal hoort, zal ook lachen. Niemand had tegen Abraham durven zeggen dat ik nog eens een kind aan de borst zou hebben. Want Abraham is al zo oud. Toch hebben we een zoon gekregen.’ Toen Isaak acht dagen oud was, werd hij besneden. Want God had gezegd dat alle jongens besneden moesten worden. Abraham was honderd jaar oud toen Isaak geboren werd.

Hagar en Ismaël worden weggestuurd

8Isaak werd groter. Zijn moeder hoefde hem niet meer de borst te geven. Daarom gaf Abraham een groot feest. 9Op dat feest werd Isaak uitgelachen door Ismaël. Ismaël was de zoon van Abraham en Hagar, de Egyptische slavin van Sara. Sara zag wat er gebeurde. 10Ze zei tegen Abraham: ‘Jaag die slavin weg met haar zoon. Ik wil niet dat mijn zoon Isaak later de erfenis moet delen met het kind van die slavin.’ 11Abraham wilde Hagar en Ismaël niet wegsturen, want hij was Ismaëls vader. 12Maar God zei tegen Abraham: ‘Maak je geen zorgen over Ismaël of over Hagar. Je moet doen wat Sara zegt. Alleen de kinderen van Isaak gelden later als jouw echte nakomelingen. 13Maar ook Ismaël is een kind van jou. Daarom zal ik zorgen dat er later ook een volk van Ismaël afstamt.’

Wat betekent de naam Isaak?

De naam Isaak betekent: hij lacht. Abraham noemde zijn zoon zo, omdat God Sara had laten lachen van blijdschap toen ze toch nog een zoon kreeg. En niet alleen Sara, maar ook de andere mensen lachten van verbazing en van vreugde toen ze het nieuws van Isaaks geboorte hoorden. Maar de naam Isaak herinnert ook aan een andere keer dat Sara lachte. Toen lachte ze op een andere manier. Weet jij nog wanneer dat was, en waarom ze dat toen deed?

De oplossing vind je helemaal onderaan.

Uitgekozen

Isaak en Ismaël zijn allebei kinderen van Abraham. Toch was er een belangrijk verschil tussen hen.

  • Wat was dat voor verschil? En hoe zou dat voor Isaak en Ismaël geweest zijn?
  • Waarom wil Sara dat Hagar en Ismaël weggestuurd worden? Wat vind je daarvan?
  • Wat belooft God aan Ismaël?

Wie wordt er uitgekozen?

De manier waarop God alles gemaakt heeft, lijkt wel op hoe een kunstenaar een kunstwerk maakt. Maak zelf ook eens een kunstwerk met materiaal uit de natuur.

Je hebt nodig:

  • briefjes (eventueel als het aantal deelnemers)
  • één prijs

Opdracht:

Schrijf op één van de briefjes: ‘Je bent uitgekozen!’ Schrijf op de andere briefjes: ‘Je bent niet uitgekozen.’ Vouw de briefjes dicht en leg ze bij elkaar op tafel. Laat iedereen een briefje pakken en het openmaken. Als er op het briefje staat dat je uitgekozen bent, krijg je de prijs. De anderen krijgen niets.

  • Hoe voelt het als er op je briefje staat dat je uitgekozen bent?
  • Hoe voelt het als er op je briefje staat dat je niet uitgekozen bent?
  • Heb jij wel eens (eerder) meegemaakt dat een ander wel werd uitgekozen en jij niet? Kun je een voorbeeld noemen? Hoe vond je dat?
  • Kun je situaties noemen waarin je juist wel uitgekozen werd? Hoe vond je dat?
  • Vind je het ook wel eens moeilijk als je ergens voor uitgekozen wordt?

Oplossingen

Waarom Sara lachte: Sara moest lachen toen ze hoorde dat ze een zoon zou krijgen. Ze kon namelijk niet geloven dat dat echt zou gebeuren. Lees Genesis 18:12 in Route 1 Stap 5 nog maar eens. Dit lijkt een beetje op een keer dat Abraham lachte. Dat staat in Genesis 17:17.

Rebus: De naam Isaak betekent: hij lacht.

Beleef waardevolle gezinsmomenten met de Samenleesbijbel

Samenleesbijbel met werkboek

€ 59.95

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.