Hoofdinhoud

7 Tips Bijbellezen met peuters

Peuters houden van voorlezen! Lekker tegen elkaar aan op de bank, dat geeft een veilig gevoel. Samen een verhaal ontdekken, grapjes maken en genieten. Het is een waardevol moment voor jou en de peuter, toch? 

Of is voorlezen voor jou een uitdaging? Omdat je peuter snel is afgeleid en een korte spanningsboog heeft? Doe je voordeel met de 7 tips en maak van Bijbellezen met peuters echt een genietmoment. 

1. Vraag

Bijbellezen wordt leuker door je zoon of dochter te betrekken bij het verhaal door vragen te stellen. Je kunt kennisvragen stellen  ‘hoeveel broers heeft Jozef?’, maar nog leuker is het om een reactie uit te lokken. Bijvoorbeeld bij het verhaal over het verloren schaap dat teruggevonden wordt: ‘Hoe zullen wij gaan vieren dat het schaapje gevonden is?’  Denk dan aan een high five, een dansje, een lekker koekje of misschien bedenkt je peuter nog wel een veel leuker idee.   

2. Beweeg

Peuters vinden het leuk om mee te bewegen tijdens het lezen. Dus als het regent in het verhaal van Noach, kunnen ze met hun vingers op de tafel tikken. Of laat ze bij het verhaal over Zacheüs met hun handen in de boom ‘klimmen’.  Of laat ze net als Jakob gaan slapen met hun hoofd op een iets hards. Door deze handelingen komt het verhaal dichterbij en leren peuters sneller nieuwe woorden. 

3. Doe het samen

Leg bij het maken van gebaren niet alleen de actie bij de peuter, maar doe zelf ook mee. Dat geldt eigenlijk bij elke tip. Beantwoord zelf ook de vragen, doe mee met opdrachtjes en gebaren. Je zult merken dat je kind nog meer betrokken raakt bij het verhaal als je het samen beleeft

4. Wijs aan

Peuters leren elke dag nieuwe begrippen. In bijvoorbeeld Mijn Peuterbijbel is bewust nagedacht over het introduceren van Bijbelse personen en begrippen. Dat gebeurt bijna altijd in combinatie met beeld. Als in de tekst Paulus staat, wijs dan de persoon Paulus aan in de illustratie. Als er kameel staat, wijs de kameel aan en benoem dat hij twee bulten heeft. Zo leggen jonge kinderen een koppeling tussen de woorden ene het plaatje en houden ze beter hun aandacht bij het verhaal. 

Speciaal voor jou

Wil jij Bijbellezen op een manier die bij jouw gezin past? Wij reiken jou praktische tips die aansluiten op jullie wensen.

  • De beste kinderbijbels
  • Challenges, downloads, boekjes en video’s
  • Inspiratie en toerusting
  • Tips voor de praktijk.

En dat allemaal afgestemd op jouw gezin!

5. Kies een vast moment

Peuters houden van herhaling. Ook door die herhaling leert een kind nieuwe woorden. Daarom is het ook zo belangrijk om elke dag even voor te lezen aan jonge kinderen. Het kan helpen om er een ritueel van te maken. Bijvoorbeeld na het eten, of voor het slapengaan. Kies een moment waarvan je weet dat het jou ook goed uitkomt, want op een gegeven moment zul je merken dat je kind jou eraan herinnert om voor te lezen. 

6. Herhaal

Peuters houden van herhaling. Ook door die herhaling leert een kind nieuwe woorden. Daarom is het ook zo belangrijk om elke dag even voor te lezen aan jonge kinderen. Het kan helpen om er een ritueel van te maken. Bijvoorbeeld na het eten, of voor het slapengaan. Kies een moment waarvan je weet dat het jou ook goed uitkomt, want op een gegeven moment zul je merken dat je kind jou eraan herinnert om voor te lezen. 

7. Volg je peuter

In de peuterfase maken kinderen een enorme sprong in hun ontwikkeling. Met een peuter van 2 jaar voer je andere gesprekken dan met kind van 3,5 jaar. Ook hun interesse en spel ontwikkelt continue.   Probeer ook bij het lezen van Bijbelverhalen aan te sluiten bij waar jouw peuter mee bezig is. Merk je dat je peuter de aandacht nog niet bij een verhaal kan houden of dat een verhaal nog niet aanspreekt? Ga dan gewoon door naar het volgende verhaal. Of is je dochter de hele dag door aan het tellen? Kies dan verhalen waar cijfers in voorkomen zoals het verhaal van Jozef of de wonderbare visvangst. Oefent je zoon met kleuren, lees het scheppingsverhaal en benoem alle kleuren die je ziet in de plaat, of kies juist een kleur en geef die een plek tijdens het voorlezen: ‘de blauwe zee, de blauwe jas, de blauwe ogen, etc.’ 

Wil je meer weten over de ontwikkeling van peuters? Lees dan verder

Heel veel voorleesplezier gewenst!

Mijn Peuterbijbel

€ 28.50

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.