Hoofdinhoud

7 Bijbelse principes voor een sterke basis in de opvoeding

Het opvoeden van kinderen is een van de meest waardevolle taken die we hebben. In de Bijbel vinden we tijdloze principes die ons helpen een sterke fundering te bouwen voor onze kinderen.

In deze blog verkennen we zeven Bijbelse principes die je kunt toepassen in een christelijke opvoeding. Principes die kunnen bijdragen aan het vormen van een liefdevol, respectvol en dienstbaar gezinsleven.

Vergeving

Leer je kinderen het belang van vergeving, zoals God ons vergeeft (Matteüs 6:14-15). Leg bijvoorbeeld uit dat het loslaten van wrok niet alleen anderen, maar ook henzelf bevrijdt. Geef hierin ook het goede voorbeeld, richting de kinderen, je partner en mensen om je heen. Spreek vergeving hardop uit en leg uit waarom God het zo belangrijk vindt om vergevingsgezind te zijn.

Respect

De Bijbel leert ons anderen met respect te behandelen, ongeacht hun achtergrond, overtuigingen of situatie. Jakobus heeft daar in zijn brief bijvoorbeeld wijze dingen over geschreven (Jakobus 2). Leer je kinderen om anderen te waarderen en te erkennen als waardevolle individuen, geschapen door God. Laat ze ervaren dat je vindt dat zij ook respect verdienen, bijvoorbeeld als zij grenzen aangeven of persoonlijke gevoelens delen.

Dienstbaarheid

Jezus leerde ons dienstbaar te zijn en gaf Zelf dit voorbeeld. Denk maar aan het moment waarop Hij de voeten van de leerlingen wast (Johannes 13:1-15). Moedig je kinderen aan om anderen te dienen, zowel binnen als buiten het gezin. Laat hen zien dat je jezelf niet altijd op de eerste plaats hoeft te zetten. Geef hierin zelf het goede voorbeeld door je partner en kinderen te dienen.

Onvoorwaardelijke liefde

Het concept van onvoorwaardelijke liefde is diep geworteld in de Bijbel. Laat je kinderen zien dat jouw liefde niet afhangt van prestaties en daden. Natuurlijk kun je best af en toe een stevig gesprek hebben over matige cijfers of rommelige kamers – Paulus windt er in zijn brieven ook geen doekjes om als hij vindt dat zijn lezers hun gedrag moeten veranderen. Maar hij benadrukt ook dat God onvoorwaardelijk van ons houdt. Niets kan ons van Hem scheiden (Romeinen 8:38-39). Hecht dus niet te veel waarde aan cijfers en behaalde doelen, maar prijs je kinderen om wie ze zijn en hun intenties.

  Gehoorzaamheid

  Onvoorwaardelijke liefde betekent niet dat er totaal geen regels zijn. Gehoorzaamheid is zelfs een belangrijk Bijbels principe (Johannes 14:15). Praat met je kinderen over welke regels je belangrijk vindt, en waarom, en wat die regels met de Bijbel te maken hebben.

  Dankbaarheid

  Dankbaarheid is de oorzaak én het gevolg van een positieve levenshouding. Leer je kinderen om dankbaar te zijn voor Gods zegeningen en de goedheid van anderen. Blijf niet te veel hangen in dingen die tegenzitten, maar richt je op alles wat je hebt ontvangen. Lees eens samen Filippenzen 4:4-9 en wissel uit waar je aan denkt bij ‘alles wat waar is, alles wat respect verdient, alles wat goed is en zuiver, alles wat het waard is om van te houden en alles wat eer verdient.’

  Zelfbeheersing

  Zelfbeheersing is een vrucht van de Geest. Leer je kinderen dat ze zich niet door elk impuls en elke emotie hoeven te laten leiden.Dit helpt hen om gezonde keuzes te maken in het leven. Als je zelf moeite hebt met emotieregulatie en zelfbeheersing, probeer daar dan zelf aan te werken. Kinderen zullen jouw groei zien en de vruchten plukken van jouw ontwikkeling.

  Deel dit bericht

  Laat je verder inspireren

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  "*" geeft vereiste velden aan

  Naam*
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.