Hoofdinhoud

5 Bijbels om zelf te lezen

Wanneer is je kind eraan toe om zelfstandig in de Bijbel te lezen? En hoe vind je een Bijbel die past bij jouw kind? We geven je graag tips en lichtten 5 geschikte Bijbels.

Nog altijd zijn er duizenden kinderen die een Bijbel als ze afscheidsgeschenk van de basisschool krijgen, en er zijn ook veel kerken die een Bijbel geven aan jonge tieners die afscheid nemen van de kindernevendienst. Het is een natuurlijk overgangsmoment, maar het precieze moment dat een kind eraan toe is om zelfstandig in de Bijbel te lezen, hangt natuurlijk af van het kind. 

Heb je een leergierige zoon of dochter die van lezen houdt en graag wil, dan kun je vanaf 9 jaar al prima starten met zelfstandig Bijbellezen. En wanneer je een kind hebt dat helemaal niet van lezen houdt, is er natuurlijk ook altijd de kans dat het nooit zijn of haar hobby wordt om de Bijbel erbij te pakken.

Echter in alle gevallen, raden wij het aan om als opvoeder tijd te nemen om een kind wegwijs te maken in de Bijbel.

Vind je weg in de Bijbel

Het zelfstandig lezen van de Bijbel is best ingewikkeld voor kinderen. Omdat het eigenlijk een bibliotheek van verschillende boeken is, lees je de Bijbel op een andere manier dan een gemiddeld boek. Het is goed om een kind daarbij te helpen. Blader samen door de Bijbel en wijs het kind op de verschillende elementen als de naam van een Bijbelboek, de hoofdstukindeling, de bijbelverzen, de tussenkopjes. Natuurlijk kun je aan de hand van de inhoudsopgave zoeken naar het paginanummer, maar je vindt je weg in de Bijbel sneller zodra je besef hebt van hoe de Bijbel in elkaar steekt.

Help je kind om wegwijs te raken in de Bijbel, door bijvoorbeeld een aantal opdrachtjes te geven. Heb je een favoriet Bijbelverhaal?  Zoek het samen op.  Heeft je kind een dooptekst?  Laat hij of zij die tekst eens opzoeken. Geef het kind ruimte om zelf vragen te stellen over zaken die opvallen of die onduidelijk zijn en neem hier de tijd voor.

In veel Bijbels zit achterin een leesrooster of een pagina’s met verwijzingen naar Bijbelteksten over bepaalde onderwerpen. Start eens met het lezen van die gedeeltes. Laat je kind dit zelfstandig doen, maar vraag regelmatig hoe het gaat en waar hij of zij tegenaan loopt. Zo leer je een kind zelfstandigheid, maar blijf je als ouder wel betrokken.

Creëer leesmomenten

Om van Bijbellezen een gewoonte te maken, helpt het om vaste leesmomenten te creeren. Help je zoon of dochter hier ook bij.  Spreek bijvoorbeeld af om je Bijbel altijd mee te nemen naar de kerkdienst, naar catechisatie of de jeugdgroep. Lezen jullie altijd aan na het eten of voor je gaat slapen, betrek je kind bij deze momenten en deel je leeservaringen. Zo geef je de Bijbel een prominente plek in het dagelijks leven.

Vind de Bijbel die past bij jouw kind

Ben je op zoek naar een Bijbel die past bij jouw kind? Graag geven je we je handreikingen om de juiste keuze te maken.

Bijbelvertaling

Is je kind heel talig, houdt het van lezen en schrikt het niet terug van moeilijke woorden? Dan kun je prima de NBV21 aanbieden. Dit is de meest recente Bijbelvertaling en daarmee is het dé standaardvertaling voor de komende decennia. Als je kind vertrouwd raakt met Bijbelteksten in een bepaalde vertaling, dan blijven die je een leven lang bij.

NBV21 Jongereneditie

Deze Bijbel bevat de complete NBV21, aangevuld met achtergrondinformatie over de Bijbel. Dit helpt beginnende lezers om de Bijbel te ontdekken en stimuleert het lezen. Daarnaast is aan de NBV21 Jongereneditie een toegankelijke inleiding op de Bijbel als bron voor geloof en samenleving toegevoegd. En handreikingen om te starten met lezen, zoals een leesrooster.

Meer informatie

Tip: zit jouw kind in groep 8 of ben je een docent op zoek naar een afscheidscadeau? Deze NBV21 Jongereneditie is ook een mooi cadeau als afsluiting van de schoolperiode.

NBV21 jongereneditie

Bijbel in Gewone Taal

Vind je het belangrijk dat je kind goed begrijpt wat hij leest, dat de Bijbel niet ervaren wordt als een moeilijk boek, kies dan voor de Bijbel in Gewone Taal. Deze Bijbelvertaling is getoetst aan de oorspronkelijke grondtekst, maar zo vertaald dat begrijpelijkheid voorop staat. De zinnen zijn kort, de woorden alledaags. Het brengt de Bijbel heel dichtbij.

Belle Bijbel

De Belle Bijbel is de Bijbel in Gewone Taal met veel extra’s speciaal voor meiden, over: Bijbel, Basics, Be, Beauty, Body, Believe en inspirerende vrouwen in de Bijbel. In de Belle Bijbel ontdekken meiden zelf wat de Bijbel voor hun leven betekent. Daarnaast staan er nog meer extra’s in: Bijbelleesrooster, achtergrondinfo en testjes. Daarom is deze Bijbel perfect om cadeau te geven aan tienermeiden.

Meer informatie

‘Een echte Bijbel speciaal voor mij motiveert me om meer te lezen. Het wordt er echt leuker van!’ Joelle (14)

Belle Bijbel

Jongerenbijbel

Wil jij echt aan de slag met de Bijbel? Dan is deze Jongerenbijbel voor jou! Het is een echte doebijbel, voor en door jongeren, die je helpt om de Bijbel te lezen, te begrijpen, en toe te passen in je dagelijks leven.

Meer informatie

‘Ik vind dat door de opdrachten de tekst meer gaat leven, zo onthoud ik de informatie ook beter.’
Jens (16)

Herziene Statenvertaling

Is bij jullie in de kerk of in het gezin de HSV de meest gangbare bijbelvertaling? Ga dan op zoek naar een editie die past bij jouw kind. Er is een breed aanbod in verschillende uitvoeringen, en speciaal voor jongeren is er de Jongerenbijbel.

HSV-Jongerenbijbel

Deze unieke uitgave bevat de complete Bijbeltekst van de HSV, met daarbij heel veel extra’s voor jongeren. Waaronder enkele honderden stukjes met uitleg, verwerking en verdieping, die de jongere handvatten geven om de Bijbel beter te begrijpen.

Meer informatie

‘Heel fijn om te lezen. In goede begrijpelijke taal. En heel fijn is de vele verwijzingen bij bepaalde onderwerpen die naast de bijbel geschreven zijn ter verduidelijking.’

Willibrord Vertaling

In de Rooms-Katholieke kerk is de Willibrord-vertaling populair. Speciaal voor jongeren is de Youcat gemaakt. Geen complete Bijbel maar een uitgebreide selectie van teksten en verhalen aangevuld met extra informatie.  Een mooi cadeau bij het Vormsel.

YouCat

Een team van 70 deskundigen heeft een toegankelijke Bijbel voor jongeren samengesteld. Elk Bijbelboek wordt kort ingeleid. Een uitgekiende selectie van de meest relevante teksten uit het Oude en Nieuwe Testament maken deze uitgave tot een handzame Bijbel. De Bijbelteksten – uit de Willibrordvertaling – zijn voorzien van uitleg en bevatten ook verwijzingen naar de YouCat-jongerencatechismus.

Geschikt voor katholieke jongeren maar ook als algemene instapbijbel.

Meer informatie

YouCat

Voor nog meer Bijbeltips hebben we er nog een aantal voor je op een rij gezet.

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.