Hoofdinhoud

4 tips voor Bijbellezen met kleuters  

De meeste kleuters houden enorm van voorlezen. Lekker samen op de bank of op bed. Kijken, luisteren, kletsen over het boek op schoot. Maar hun aandacht vasthouden kan ook een uitdaging zijn. Dat weet Gerie van Dijk als geen ander, in haar werk als kleuterjuf en moeder van 3 kinderen heeft zij inmiddels geleerd wat werkt.  

1. Omarm de herhaling 

Dat kleuters van herhaling houden, ondervind ik dagelijks aan den lijve. O wee als ik een regel uit het verhaal anders lees dan de keren daarvoor. ‘Mam, dat staat er niet. Je leest het niet goed.’ Mijn zoontje van zes kent hele stukken van de Prentenbijbel uit zijn hoofd. Ook ziet hij woorden die hij al kan lezen. Die beginnende geletterdheid maakt het Bijbellezen voor hem nog leuker 

2. Spontane creativiteit  

Ik vind het heel mooi om te zien hoe kleuters in staat zijn om Bijbelkennis om te zetten in een stuk spontane creativiteit. Na het verhaal van Mozes verstopt Meike haar pop spontaan in de kamer en gaat zelf zoeken tot ze hem vindt. En het verhaal van de Samaritaan is al meerdere keren met Lego gebouwd en uitgespeeld.

Speciaal voor jou

Wil jij Bijbellezen op een manier die bij jouw gezin past? Wij reiken jou praktische tips die aansluiten op jullie wensen.

  • De beste kinderbijbels
  • Challenges, downloads, boekjes en video’s
  • Inspiratie en toerusting
  • Tips voor de praktijk.

En dat allemaal afgestemd op jouw gezin!

3. Rituelen geven vastigheid 

Rituelen om het Bijbelverhaal heen zijn zoals gezegd een goede gewoonte. Je kunt hierbij denken aan bidden, zingen of een vragenspelletje. Kijk hierbij wat je kind nodig heeft en wat bij hem of haar past. Rituelen zorgen voor rust en een gevoel van veiligheid. Kleuters vinden het bijvoorbeeld fijn om de dag op een vaste manier af te sluiten. 

4. Wees vindingrijk  

Kleuters zijn sfeergevoelig, leergierig en vinden heel veel leuk, maar kunnen ook van het ene in het andere moment terugvallen in een bepaalde koppigheid of starheid. Schrik niet als je kind opeens geen gebed meer wil opzeggen of liever geen liedje zingt voor het slapengaan.  Misschien wil je kind niet zelf bidden, maar vindt hij of zij het wel fijn om te zeggen waar jij voor kan bidden. Luister naar en dans op liedjes in plaats van ze te zingen. Of raad elkaars liedjes door om de beurt de wijs ervan te neuriën.   

Tot slot

Wat je ook doet of bedenkt, uiteindelijk ‘lezen’ de kinderen naast de Bijbelverhalen vooral jou! Jij bent voor je kleuter een belangrijke beelddrager van God. Jouw kind ziet hoe jij Gods liefde weerspiegelt en weerkaatst in het leven van alledag. En dat heeft misschien meer impact dan welk Bijbelverhaal ook. 

Prentenbijbel

€ 34.95

Deel dit bericht

Laat je verder inspireren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.